Pascal Lamy
Foto: © EPA


Een van de absolute hoofdrolspelers in de globalisering

Sinds 1 september vorig jaar is de Fransman Pascal Lamy directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Hij is dus min of meer de hoofdscheidsrechter van de wereldhandel.

Ook voordien was Lamy al een van de belangrijkste stemmen in het globaliseringsdebat. Voordat hij bij de WTO aan de slag ging, werkte hij als Europees Commissaris voor handel. Hij moest de handelsbelangen verdedigen van de EU-leden tijdens de vaak ingewikkelde en tumultueuze WTO-onderhandelingen.

Lamys belangrijkste taak is op dit moment de zogenaamde Doha-ronde tot een goed einde brengen. Dat is de meest recente onderhandelingsronde die voor meer vrijhandel moet zorgen. In de Doha-ronde zouden de belangen van de ontwikkelingslanden centraal moeten staan. Maar critici vinden dat de ontwikkelde landen te weinig doen om dat mogelijk te maken.

Tijdens de jongste WTO-top, vorig jaar in Hongkong, werd afgesproken dat Europa en de Verenigde Staten de omstreden exportsubsidies uiterlijk in 2013 zullen afschaffen. Dat is slecht nieuws voor de Belgische boeren, maar goed nieuws voor de landbouwers in de ontwikkelingslanden.