BRUSSEL - Bij de brouwerij Alken-Maes moeten 112 van de 664 banen verdwijnen. Dat heeft de directie gisteren meegedeeld. Vooral de vestiging in Waarloos wordt zwaar getroffen. Daar worden 96 arbeidsplaatsen geschrapt.

De brouwerij wijst op de krimpende biermarkt in België om de afslanking te rechtvaardigen. ,,De Belg drinkt jaarlijks een liter minder bier'', zegt woordvoerster An Steylemans. Dat komt neer op een krimp van ruim 1 procent. Het verlies van werkgelegenheid doet zich evenwel niet voor in de productie-eenheden. Het zijn vooral de ondersteunende diensten die het met minder personeel moeten rooien. Op het hoofdkantoor en het distributieplatform in Waarloos moeten 96 mensen weg. De rest van de afvloeiingen valt onder de ondernemingsraad van Alken, maar het gaat vooral om mensen die overal in Vlaanderen de horeca-installaties onderhouden.

Steylemans zegt dat het bedrijf niet in slechte papieren zit. ,,Maar we moeten rekening houden met de krimpende biermarkt, en we kunnen beter nu maatregelen nemen om onze marktpositie te versterken, dan wanneer het te laat is.''

Het is niet de eerste keer dat Alken-Maes, de op een na grootste brouwer van België, de werkgelegenheid vermindert. De bierproductie in Waarloos werd in twee stappen afgebouwd. Het volume wordt sinds vorig jaar volledig in Alken geproduceerd. Bij de sluiting van de brouwerij gingen ruim honderd banen verloren.

Destijds werd wel benadrukt dat er in Waarloos in elk geval distributieactiviteiten behouden zouden blijven. Maar dat distributieplatform wordt nu ook gesloten en overgebracht naar andere platforms in de streek. Daarnaast verdwijnen er ook jobs bij de algemene diensten in Waarloos.

Bij het personeel en de bonden wordt vooral het management met de vinger gewezen, dat keer op keer de gemaakte beloften niet nakomt. ,,Eerst zou men in Waarloos speciaalbier gaan brouwen. Dat is niet gebeurd. Daarna zou het distributieplatform uitgebouwd worden. Op de terreinen van de brouwerij zouden kmo's komen die voor vervangende werkgelegenheid zouden zorgen. Ook dat is een loze belofte gebleken'', zegt Louis De Prins, secretaris van ACV-Voeding en Diensten.

Alken-Maes is in handen van het Britse Scottish & Newcastle. De Belgische algemeen directeur, Rudy De Hainaut, werd in oktober vorig jaar vervangen door de Fransman Marc Roubaud, die voordien in het Kronenbourg-hoofdkwartier in Straatsburg had gewerkt. Kronenbourg is ook een dochter van Scottish & Newcastle.

(rmg)