De afgelopen twee weken hebben enkele van de bekendste concurrenten op de markt van de levensverzekeringen hun rendement voor het afgelopen jaar bekendgemaakt. Heel veel ontlopen ze elkaar niet. Maar wie wil vergelijken, moet rekening houden met wat randvoorwaarden.

De allerbekendste is allicht de First-rekening van Ethias. Zij bood afgelopen jaar een rendement van 4,75 procent, net als Afer, de Franse peetvader van dit soort beleggingen.

Axa deed nog beter, tenminste als je voor ,,Crest 30'' hebt gekozen. Met een rendement van 5 procent liet de grootste Europese verzekeraar iedereen achter zich. Wie helemaal op zeker wilde spelen, haalde met ,,Crest 10'' toch ook nog 4 procent.

Al die rendementen zijn netto, maar daardoor nog niet helemaal vergelijkbaar. Neem nu de beheerskosten. Afer rekent 0,475 procent per jaar aan op het beheerde vermogen, voorschotten inbegrepen. Wie dus ooit bijvoorbeeld 50.000 euro stortte, maar sindsdien al 15.000 euro weer opnam, betaalt nog steeds beheerskosten op 50.000 euro. Daardoor wordt het effectief rendement op de 35.000 euro die nog belegd is met zo'n 0,14 procentpunt verminderd.

Axa rekent formeel geen beheerskosten aan, hoewel iemand er uiteraard moet voor opdraaien, allicht onder de vorm van een verminderd rendement.

Bij Ethias betaal je 0,5 procent op het uitstaand bedrag, niet op de opgenomen sommen, met een maximum van 12,39 euro. In de praktijk bereik je dat plafond al bij een vermogen van 2.480 euro. Grote beleggers betalen dus procentueel een pak minder dan kleine.

Instapkosten zijn er bij Ethias niet. Geld terugtrekken is ook gratis, zolang je ten minste 750 euro opneemt. Axa rekent bij stortingen maximaal 5 procent kosten aan, maar het percentage is afhankelijk van het bedrag. Gemiddeld, zo luidt het, betaalt een klant 1,57 procent. Bij Afer gaat van elke storting 3 procent naar de verzekeraar.

Nog een opvallend verschil is de gegarandeerde rente. Bij Ethias is dat 3 procent. Afer garandeert niets, maar er is wel een moreel engagement om bij de besten in de sector te horen.

Bij Axa heb je twee producten. Crest 10 garandeert 3 procent, maar beperkt het pakket aandelen in de portefeuille tot maximaal 10 procent. Crest 30 belooft niets, maar dankzij een percentage aandelen dat kan oplopen tot bijna een derde van het belegd vermogen, is de kans op een hoger rendement op lange termijn groter.

En het fiscaal statuut? Na acht jaar is de meerwaarde bij elk van de verzekeraars vrijgesteld van belasting. Wie vroeger geld wil kunnen opnemen, kan bij Axa terecht voor een overlijdensdekking van 130 procent, zodat ook die sommen vrij zijn van roerende voorheffing. Niets daarvan bij Ethias. Evenmin bij Afer, maar omdat het daar gaat om voorschotten waarop de beheersvergoeding doorloopt, zijn ook die bedragen vrij van belastingen.

En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan. Wie wil beleggen in een Tak 21 moet duidelijk zelf de markt op gaan en vergelijken. Sommige contracten zullen beter aangepast zijn aan de behoeften dan andere.