-  Uitzendarbeid licht omlaag
-  Zaventem ziet 2,9% meer passagiers
-  Inkomsten uit beurstaks 10 procent lager
-  Hotspots in 38 stations

Uitzendarbeid licht omlaag

De Belgische uitzendbedrijven zagen hun activiteit in de maand december met 2,31% omlaag gaan in vergelijking met de voorgaande maand november. Op jaarbasis steeg het aantal gepresteerde uitzenduren evenwel met 8,87%. Dat maakte de beroepsvereniging Federgon bekend. Die vooruitgang op jaarbasis was het sterkste bij de bediendenfuncties (plus 10,18%); bij de arbeiders ging het om 6,16%.

(belga)

Zaventem ziet 2,9% meer passagiers

De nationale luchthaven op Zaventem kreeg vorig jaar 15,6 miljoen passagiers over de vloer. Dat waren er 2,9% meer dan het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van de luchthavenuitbater Biac. Vorige zomer lag het aantal vliegtuigreizigers van op Zaventem voor het eerst hoger dan het record uit 2000, dus voor het faillissement van Sabena.

Inkomsten uit beurstaks 10 procent lager

De overheid puurde vorig jaar 175,9 miljoen euro uit de beurstaks. Dat is 20,1 miljoen euro of 10% minder dan in 2003. De daling is te wijten aan de afschaffing van de taks op nieuwe effecten sinds 15 juli vorig jaar. Dat schrijft De Tijd . België schrapte die belasting onder druk van de Europese Commissie. Dankzij de recordomzet op Euronext Brussel en de sterke verkoop van klikfondsen bleef de daling van de inkomsten nog enigszins beperkt.

De afschaffing van de beurstaks op nieuwe aandelen, obligaties, kasbons, staatsbons en beleggingsfondsen liet zich zeer scherp voelen in het vierde kwartaal van 2004. Toen bedroeg de opbrengst 21,4 miljoen euro. Dat is meer dan een halvering in vergelijking met de 52,7 miljoen euro die de overheid opstreek in het vierde kwartaal van 2003, leren nieuwe cijfers van de federale overheidsdienst Financiën.

(belga)

Hotspots in 38 stations

In negen NMBS-stations kunnen treinreizigers voortaan met hun laptop draadloos surfen op het internet, dankzij hotspots die Telenet er heeft geplaatst. In het voorjaar van dit jaar zullen in totaal 38 Belgische stations uitgerust zijn met een hotspot. Dat maakten de NMBS en Telenet gisteren bekend. In november 2004 sloten de twee bedrijven daarover een samenwerkingsakkoord van vijf jaar af.

Op dit ogenblik zijn al 9 spoorstations uitgerust met de technologie: Antwerpen-Centraal, Berchem, Brussel-Centraal en Brussel-Zuid, Charleroi-Zuid, Gent-Sint-Pieters, Leuven, Luik-Guillemins en Mechelen. Tegen de lente van dit jaar moeten daar nog eens 29 stations bijkomen. De NMBS wil met de hotspots ,,de tijd die reizigers in de stations doorbrengen zo aangenaam en nuttig mogelijk maken''.