Tegenvallende resultaten bij Qualcomm en eBay doen analisten veronderstellen dat de technologiesector de komende weken zal teleurstellen. De meeste beurzen kregen daardoor de wind van voren en moesten inbinden.

In Azië zakte de Japanse Nikkei 225 index naar het laagste punt in een maand. De MSCI Asia Pacific index, die meer dan 900 bedrijven volgt in de regio, zakte 1,2 procent. De 10 subindexen zakten allemaal, zonder uitzondering.

Kyocera, de grootste producent ter wereld van ceramische verpakkingen om computerchips te beschermen, zakte 1,5 procent. Het Koreaanse LG Electronics, dat mobiele telefoons produceert die Qualcomm technologie gebruiken, moest 1,1 procent inleveren. Na beurs bleek ook dat Sony er niet in geslaagd is zijn omzetverwachtingen te halen.

Ook in Europa stonden de technologiewaarden onder druk. Hun subindex in de Stoxx 600 zakte gisteren 2 procent. Nokia, de wereldleider op de markt voor gsm's, kreeg een dreun van 3,3 procent.

Het was de ergste duik voor het Finse bedrijf in vijf maanden. Perlos, dat plastiek onderdelen levert aan Nokia, moest zelfs 18 procent lager afvlaggen. Ericsson, de grootste netwerkbouwer ter wereld, moest 2,9 procent lager. Philips, de grootste fabrikant van consumentenelektronica in Europa, leverde 1,3 procent in en Thomson, de belangrijkste producent van opgenomen dvd's, ging 2,4 procent lager.

In eigen land bleef het verlies voor de Bel-20 beperkt tot 0,2 procent, vooral dankzij het gering aantal technologiewaarden op de Brusselse beurs. Systemat Groep, de verdeler van computer hard- en software, moest 8 procent inleveren. De leverancier van Belgacom incasseerde zo zijn ergste val in 16 maanden. Het bedrijf publiceerde tegenvallende omzetcijfers.

In Amerika waren de beleggers in hetzelfde bedje ziek. Het aandeel eBay donderde tijdens de middag al ruim 18 procent omlaag omdat de resultaten van het vierde kwartaal beneden de verwachtingen bleven. Qualcomm moest 7,6 procent inleveren. De technologie-index Nasdaq zakte daardoor naar zijn laagste peil in bijna negen weken. Kort na de middag stond de Dow Jones een half procent in het rood, terwijl de Nasdaq een procent verlies liet optekenen.