Hitte laat Franse stroommarkt zweten
De Franse stroomreus Electricité de France kreeg zondag de toelating om koelwater te lozen met een temperatuur hoger dan 33 graden. Foto: © AFP
De elektriciteitsproductie in Frankrijk kon de voorbije dagen de toegenomen vraag amper bijbenen. Met als resultaat sterk stijgende stroomprijzen. Electrabel sprong vrijdag de Fransen bij.

DE Franse overheid gaf de stroomreus Electricité de France zondag alvast de toelating om koelwater te lozen van meer dan 33 graden. De normale regel is dat elektriciteitscentrales in Frankrijk hun productie moeten terugschroeven als het koelwater daarboven gaat.

Maar EdF trok de voorbije dagen aan de alarmbel.

De hittegolf jaagt het elektriciteitsverbruik in Frankrijk nu al weken de hoogte in. Het verbruik ligt dit jaar al 3 procent boven het gemiddelde voor een julimaand, werd zaterdag bekendgemaakt door het nationale hoogspanningsbedrijf RTE.

Dat is te wijten aan het massaal inschakelen van ventilatie- en koelsystemen door de Fransen, wordt eraan toegevoegd. Vorige week woensdag werd overigens ook in België een zeer hoog verbruik voor de tijd van het jaar geregistreerd. Volgens het hoogspanningsbedrijf Elia was toen een elektrisch vermogen van 11.600 megawatt nodig om het elektriciteitsverbruik in ons land te dekken.

Net als in Frankrijk heeft dat alles te maken met het almaar grotere succes van aircotoestellen en -systemen, stelt woordvoerder Erik Deleye. Het maximale vermogen van het Belgische elektriciteitspark schommelt rond de 14.000 megawatt.

De woordvoerder van Elia voegt er nog aan toe dat de zomermaanden de voorbije jaren uitgegroeid zijn tot hét elektriciteitsseizoen van het jaar. Zo'n tien jaar geleden stonden de zomermaanden nog gelijk aan een laag stroomverbruik.

De hittegolf drijft momenteel in een groot deel van Europa de elektriciteitsprijzen omhoog. Op de stroombeurs in Amsterdam werd deze maand al twee keer een prijspiek van meer dan 100 euro per megawattuur opgetekend. De laatste dateert van 18 juli.

Op de Franse stroombeurs joeg de Franse stroomnood de elektriciteitsprijs gisteren zelfs naar 107,7 euro per megawattuur.

Electricité de France meldde alvast dat het de voorbije dagen 2.000 megawatt heeft aangekocht in het buitenland om het stijgende elektriciteitsverbruik van onze zuiderburen te dekken.

De woordvoerster van Electrabel, Lut Vandevelde, verklaarde gisteren dat de Belgische elektriciteitsproducent vrijdag Frankrijk en ook Nederland te hulp is gekomen door elektriciteit van Belgische centrales uit te voeren. Dat was mogelijk omdat door het verlengde weekeinde en de iets lagere temperaturen het elektriciteitsverbruik in ons land gevoelig daalde.

EdF gaf overigens aan dat het momenteel niet vanzelfsprekend is om stroom aan te kopen in andere landen. De Franse stroomreus zegt dat het geconfronteerd wordt met beperkte aankoopmogelijkheden op de Europese stroombeurzen.

EdF voegde er gisteren nog aan toe dat het voortduren van de hittegolf het evenwicht in Frankrijk tussen het aanbod en de vraag naar elektriciteit zou kunnen verstoren.

(pse)