BRUSSEL - Na het uitzonderlijke jaar 2004 zou 2005 opnieuw een goed jaar moeten worden voor Arcelor, hoewel de groei voor de staalindustrie iets matiger zal zijn. Dat zei Guy Dolle, voorzitter van de algemene directie van Arcelor, op de jaarvergadering van de Luxemburgs-Frans-Spaanse staalgroep.

In de lente 2004 hebben de klanten van Arcelor meer staalproducten aangekocht dan ze nodig hadden, uit vrees voor tekorten op de markt en vooruitlopend op prijsverhogingen, legde Dolle uit. Tegelijkertijd is de invoer, die in de eerste jaarhelft 2004 een aanzienlijke daling kende, tegen het einde van het jaar sterk aangetrokken. Dit resulteerde in een hoger dan normale voorraadaangroei eind 2004.

Om weer tot het peil van eind 2003 te komen, zijn de klanten van Arcelor vanaf februari 2005 begonnen met een voorraadafbouw. Daardoor kreeg het bedrijf begin dit jaar minder orders te verwerken. Dolle verwacht dat de toestand zich deze zomer zal stabiliseren, onder andere dankzij de aanhoudend sterke vraag vanuit China. In deze context ziet Arcelor geen sterke daling van zijn verkoopprijzen: die blijven in het tweede kwartaal ongeveer gelijk.

De algemene vergadering keurde de uitkering van een bruto dividend van 0,65 euro per aandeel over 2004 goed en hernieuwde ook de machtiging aan de raad van bestuur om eigen aandelen in te kopen.