De gezonde schrik voor de stier
De raging bull van Wall Street. Foto: reuters
Aandelen blijven stijgen zolang beleggers zich maar voldoende zorgen maken over een terugval.

VORIGE week hadden we het nog over de correctie die er volgens beurshuis Morgan Stanley staat aan te komen. Maar een tijdelijke terugval hoeft niet het einde van de stierenmarkt te betekenen. Integendeel, waarschijnlijk zou een terugval van de koersen de vrees onder de beleggers alleen maar versterken en de fundamenten van deze bull market versterken.

De huidige stierenmarkt begon in Europa rond maart 2003. Een stier neemt zijn slachtoffer op de hoorns en gooit hem meermaals in de lucht. Vandaar de analogie met een klimmende aandelenmarkt: die valt ook regelmatig terug, maar gaat per saldo hoger.

Het tegendeel is een berenmarkt: een beer geeft zijn prooi een klap, waarna die plat op de grond gaat.

Bij een berenmarkt zoals begin de jaren 2000, gaan de koersen ook in een hels tempo naar beneden. Aandelen dalen energieker dan ze stijgen, maar klimmen duurt voor beleggers gelukkig langer.

Een stieren- dan wel een berenmarkt herkennen, is dus niet zo moeilijk. En ook de signalen zien is gemakkelijk. Die zijn zelfs erg voor de hand liggend, maar een mens ziet ze niet omdat ze tegen zijn verstand lijken in te gaan.

Wat was de gemoedstoestand van de beleggers tijdens de verschrikkelijke berenmarkt van begin de jaren 2000? Dat was er een van hoop. Vrijwel elke dag hoopten de beleggers dat de koersen weer zouden stijgen. Het idee dat na de forse verliezen de koersen weer snel zouden klimmen, belette vele beleggers uit te stappen en de verliezen te beperken.

Een traumatische ervaring die vandaag nog altijd nawerkt. Want sinds de koersen in maart 2003 weer begonnen te klimmen - met regelmatig een terugval: de wijze van de stier - kunnen de meeste beleggers het goede nieuws blijkbaar niet geloven.

Sinds de aandelen weer hoofdzakelijk stijgen, is de houding van de beleggers veranderd van hoop naar vrees. Met elke stijging lijken investeerders te vrezen dat het einde van het feest nabij is. Heel vaak nemen mensen dus te vroeg winst. Alsof de volgende dag de verschrikkelijke beer weer zou toeslaan.

Het signaal voor een stierenmarkt is de graad van pessimisme en vrees. Hoe sterker hoe winstgevender om in de beurs te stappen of er te blijven. Pas als de hoop begint te overwegen, stap je beter uit.

Er moet onvervuldheid blijven. De Europese economie is aan het opleven, maar er is nog veel scepticisme. De verwachtingen voor het Europese bbp blijven beperkt tot een groei van 2 procent in 2006, tegen pakweg 1,5 procent in 2005.

Voor de VS wordt nog altijd een groei verwacht van bij de 3 procent tegen 3,2 procent in 2005. Maar fundamenteler dan de hoogte is de richting. In Europa is er verbetering, terwijl in Amerika de groei vertraagt.

Toch vrezen Amerikaanse beleggers veel minder een terugval en is er meer hoop op hogere koersen. In Europa lijkt de slinger voorlopig nog meer door te slaan naar de vrees.

Het is niet toevallig dat de Europese beurzen in 2005 meer dan 20 procent aandikten, terwijl Amerikaanse aandelen in het rood bleven. Voorlopig wijst niets erop dat 2006 anders wordt.