Meer winst, minder volk bij VW
Om VW niet in de afgrond te storten, zijn miljardenbesparingen nodig, zegt topman Wolfgang Bernhard. Foto: © AP
De Duitse autofabrikant Volkswagen heeft voor het eerst sinds 2001 zijn winst zien stijgen. Tegelijk kondigt het merk aan om 20.000 banen te schrappen. VW Vorst lijkt aan de sanering te ontsnappen.

VOLKSWAGEN, de grootste autoconstructeur van Europa, heeft een omvangrijk herstructureringsprogramma bekendgemaakt. De groep gaat 20.000 banen schrappen, zo bevestigde de directie vrijdag. De herstructurering geldt voor de volgende drie jaar en heeft een impact op de ,,directe en indirecte" tewerkstelling bij Volkswagen.

Het zwaartepunt van het saneringsprogramma ligt bij het herschikken van de productie van onderdelen, meer concurrentiële loonkosten en een aanpassing van de capaciteit, zo luidt het. VW heeft ook in ons land een fabriek, in Vorst. Die vestiging zou voorlopig niet in de klappen delen, zo verklaarde een woordvoerster van de directie. Ook volgens ACV-vakbondsman William van Erdeghem spreken de plannen voorlopig alleen van Volkswagen AG, de Duitse poot van de autofabrikant. Een woordvoerder van VW Duitsland verklaarde dan weer dat ,,de plannen niets over een bepaalde fabriek of regio zeggen".

Met de nieuwe maatregelen wil VW-topman Wolfgang Bernhard tot 2008 zo'n zeven miljard euro besparen. Er zal in die tijd ook een tiental nieuwe modellen op de markt komen. Volgens Bernhard (een voormalig werknemer van DaimlerChrysler en bekend vanwege zijn zware herstructureringen bij Chrysler) liggen de kosten bij VW veertig procent hoger dan bij de concurrentie.

Er werd overigens al enkele maanden gespeculeerd over een mogelijke herstructurering bij Volkswagen. Bernd Pischetsrieder, ceo van de VW-groep, zei al in september dat er duizenden banen in Duitsland moeten verdwijnen. Hij geeft hierbij de voorkeur aan brugpensioen en vrijwillig vertrek, omdat de groep in 2004 nog een akkoord heeft afgesloten rond jobzekerheid in ruil voor het bevriezen van het loon.

Samen met de saneringsplannen maakte Volkswagen ook zijn jaarcijfers voor 2005 bekend. Die waren beter dan verwacht. De nettowinst van de VW-groep bedroeg het voorbije jaar 1,1 miljard euro. Dat is bijna een verdubbeling tegenover het jaar voordien en de eerste stijging sinds 2001. De bedrijfswinst voor eenmalige elementen bedroeg 2,8 miljard euro. De omzet steeg met ruim 7 procent tot 95,3 miljard euro. Vooral de introductie in 2005 van succesvolle modellen als de VW Passat en de Audi A4 en de goede cijfers van de financiële divisie duwden de resultaten omhoog.

Tegelijk wist Volkswagen zijn kosten met 3,5 miljard euro te beperken door het ,,ForMotion"-besparingsprogramma, dat prijsafspraken met leveranciers omvatte en waarbij de werknemers langer gingen werken. Ook voor 2006 verwacht Volkswagen trouwens een hogere winst en omzet.

Op de beurs steeg de koers van VW met bijna 10 procent tot 55,40 euro

.