Ping An schakelt Peking in voor compensatie Fortis
Foto: rr
De ontmanteling van Fortis dreigt nu ook tot diplomatiek touwtrekken tussen België en China te leiden.

De Chinese verzekeraar Ping An, de grootste aandeelhouder van Fortis, heeft de Chinese regering om hulp gevraagd om compensatie te krijgen voor de verliezen die hij leed bij de ontmanteling van Fortis. Dat zei een anonieme Chinese regeringsbron aan het persbureau Reuters. Ping An, dat bijna 5 procent van Fortis in handen heeft, verloor 15,7 miljard yuan (1,8 miljard euro) op zijn investering in de financiële groep.

Ping An zou vinden dat het recht heeft op een compensatie voor zijn verlies. Het beroept zich op een handelsverdrag tussen België en China, dat voorziet in schadeloosstelling wanneer een van de twee landen bedrijven nationaliseert waarin bedrijven uit het andere land geïnvesteerd hebben. Het Chinese ministerie van Handel zou van plan zijn een nota over de zaak te bezorgen aan de Belgische regering.

Bij premier Yves Leterme viel gisteren alleen te vernemen dat er onlangs contacten geweest zijn met Ping An over de zaak.

Het is niet de eerste keer dat Ping An zijn onvrede laat blijken over de manier waarop het dossier-Fortis is afgehandeld. Ping An vindt, net als veel andere aandeelhouders, dat de beslissing om Fortis op te splitsen ter goedkeuring voorgelegd moet worden aan de algemene vergadering van aandeelhouders. Het heeft gevraagd dat punt op de agenda te zetten van de buitengewone algemene vergaderingen van volgende week maandag en dinsdag in, respectievelijk, Utrecht en Brussel, maar dat is niet gebeurd.

Louis Cheung, die Ping An vertegenwoordigt in de raad van bestuur van Fortis, heeft zich wel kandidaat gesteld voor een mandaat in de nieuwe raad van bestuur, die volgende week verkozen wordt door de aandeelhouders. (kdr)

Blz. E2 vooruitblik naar de algemene vergadering van Fortis.