-  Renault-topman De Smedt op pensioen
-  Patrick Tillieux ook directievoorzitter SBS Nederland
-  Duitse vrachtwagentol vanaf 1 januari
-  Stookolie duurder
-  Kleisterlee eredoctor aan KU Leuven

Renault-topman De Smedt op pensioen

De Belg Pierre-Alain De Smedt (60), de nummer twee van de Franse autobouwer Renault, gaat op 31 december van dit jaar met pensioen. De Smedt had de afgelopen de operationele leiding bij Renault in handen. De Smedt heeft het grootste deel van zijn loopbaan in de autosector doorgebracht, op een kleine uitstap naar Tractebel na. De pensionering van De Smedt past in een hele herschikking van het management bij Renault om de komst van de nieuwe gedelegeerde bestuurder Carlos Ghosn voor te bereiden.

(belga, cv)

Patrick Tillieux ook directievoorzitter SBS Nederland

VT4-topman Patrick Tillieux wordt vanaf 1 januari 2005 ook directievoorzitter van SBS Broadcasting, de Nederlandse dochter van de Scandinavische mediagroep SBS. Ondertussen blijft hij gedelegeerd bestuurder van SBS Belgium, het moederbedrijf van VT4 en Vijftv, zo luidt een mededeling van SBS Belgium. SBS Broadcasting overkoepelt de televisiezenders SBS6, Net5 en Veronica. Eerder was Tillieux directievoorzitter van de Holland Media Groep.

(belga)

Duitse vrachtwagentol vanaf 1 januari

De weg voor de invoering van een vrachtwagentol in Duitsland ligt open. Gisteren besliste het Duitse Rijksbureau voor Goederenverkeer dat het consortium Toll Collect de voorlopige exploitatievergunning krijgt toegekend. Vanaf 1 januari kan de Duitse wegentol ingevoerd worden. Die vrachtwagentol moest normaal in augustus vorig jaar van start gaan, maar werd wegens technische problemen meermaals uitgesteld.

(dpa)

Stookolie duurder

Voor stookolie mag vanaf vandaag maximum 40,76 eurocent per liter (+1,32 cent) betaald worden, voor wie minder dan 2.000 liter inslaat. Wie meer dan 2.000 liter aankoopt betaalt maximum 38,63 cent per liter (+1,31 cent). De prijs voor stookolie extra stijgt met 0,8 cent en mag maximaal 43,56 cent per liter bedragen voor wie meer dan 2.000 liter inslaat en 45,69 cent per liter voor wie minder aankoopt.

(belga)

Kleisterlee eredoctor aan KU Leuven

Philips-topman Gerard Kleisterlee krijgt op 2 februari 2005 een eredoctoraat aan de KU Leuven. Kleisterlee wordt onder meer gelauwerd voor zijn inspanningen om een optimale relatie te creëren tussen universiteiten en onderzoeksinstellingen enerzijds en de bedrijfswereld anderzijds. Zo is de Philips-topman een van de drijvende krachten achter de ontwikkeling van de as Eindhoven-Leuven die de kennisactoren in de twee regio's wil gaan stimuleren intensiever samen te werken.

(belga)