HUIZINGEN - ,,Er is één hoofdthema voor de komende jaren: groei'', zegt Francis Verheughe, voorzitter van Siemens België-Luxemburg. De moeilijkste jaren zijn voorbij maar om gezond te blijven mag de aandacht voor kostenbeheersing en winstgevendheid niet verslappen.

SIEMENS boekte in het boekjaar dat eind september afliep op de Belgisch-Luxemburgse markt zeven procent meer omzet, tot 1,223 miljard euro. De nettowinst steeg van 21 miljoen euro tot 48 miljoen euro.

Voor 2005 verwacht Verheughe een verdere stijging van de omzet. ,,We hopen nog iets hoger uit te vallen dan het vorige jaar. We zijn niet van plan om ergens marktaandeel te verliezen'', zegt de topman. Kijkende naar de orderontvangsten zou dit moeten lukken. Die stegen in 2004 met 3% tot 1,391 miljard euro.

Siemens Business Services, de IT-dienstverlener, klom verleden jaar uit de rode cijfers met 8,6 miljoen euro. De omzet daalde wel van 198 tot 177 miljoen euro, vooral door het verlies van het IT-contract met de Vlaamse overheid.

De groei zal moeten komen van export, innovatie en vooral een klantenbenadering waarbij alle activiteiten van de groep aan bod komen. Siemens wil voor hetzelfde bedrijf diensten aanbieden die gaan van communicatie tot gebouwenbeheer en verlichting.

De uitvoer vertegenwoordigde dit jaar al 31% van de omzet, vooral naar Afrika en het Midden-Oosten. Siemens Belux is ook het regionaal hoofdkwartier geworden voor Centraal- en West Afrika. Via vooral de afdelingen communicatie, industrie en energie willen ze de exportmarkten nog beter bewerken.

Maar ook in een versterking van de samenwerking met de omringende landen vallen centen te rapen. Door het uitbouwen van een lokaal competentiecentrum kan een bepaald land binnen de groep extra zakencijfer realiseren buiten zijn eigen regio.

Siemens wil ook onderzoek en ontwikkeling verankeren in België. Hier werden het voorbije jaar de nodige herstructureringen doorgevoerd. Siemens ontwikkelt in ons land voor eigen klanten, voor Siemens internationaal en voor overheidsprojecten.

Het afgelopen jaar kende Siemens een daling in het aantal werknemers van 4.611 naar 3.994.

(nna)