Lagere hoogspanningstarieven, maar daarom geen goedkopere stroom
Foto: © An Nelissen
BRUSSEL - De tarieven voor het vervoer van elektriciteit via het hoog- en het laagspanningsnet dalen vanaf volgend jaar gevoelig. Die tarieven maken samen bijna de helft uit van de eindprijs die particuliere stroomverbruikers betalen. Het hoogspanningstarief daalt in 2005 alvast met zo'n 12 tot 13 procent tegenover dit jaar. De daling van de transporttarieven zou moeten leiden tot lagere elektriciteitsprijzen. Maar dat is niet noodzakelijk het geval.

Een daling van de transporttarieven heeft een groot effect op de eindprijs voor de verbruiker omdat die tarieven bijna de helft uitmaken van de eindprijs. Het hoogspanningstarief is goed voor zowat 10 procent, het distributietarief (voor het vervoer via het laagspanningsnet) voor 40 procent. Bij grote bedrijven die rechtstreeks elektriciteit afnemen van het hoogspanningsbedrijf Elia weegt het hoogspanningstarief het zwaarste door.

Het effect van de prijsdaling kan echter binnen de kortste keren verdwijnen als sneeuw voor de zon. Dat is te wijten aan de zogenaamde Elia-taks, een energieheffing die in de pijplijn zit voor de Vlaamse elektriciteitsverbruikers. De opbrengst van die taks gaat niet naar het hoogspanningsbedrijf Elia, maar dient om de Vlaamse gemeenten gedeeltelijk te compenseren omdat zij na de vrijmaking van de elektriciteitsmarkt hun inkomsten uit de verkoop van stroom zagen dalen.

Met de verlaging van het hoogspanningstarief voor 2005 zet de Creg, de federale regulator van de energiemarkt, zijn politiek voort om jaar na jaar de hoogspanningstarieven te drukken. Een vlugge berekening leert dat de tarieven volgend jaar zo'n veertig procent lager zullen liggen dan in 2001.

Die prijsdalingen veroorzaakten de voorbije jaren vaak ongenoegen bij Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet. Vorig jaar beschuldigde Elia de Creg nog van kortetermijndenken omdat de regulator door een aanpassing van de afschrijvingsregels rond investeringen de tarieven drukte. Elia zei gisteren dat het zelf een tariefvoorstel voor 2005 had ingediend waarin sprake was van een daling met acht procent.

Nadat de Creg gisteren de officiële hoogspanningstarieven voor 2005 openbaar maakte, is het nu uitkijken naar de distributietarieven. De verwachting is dat de regulator volgende week ook voor deze tarieven een gevoelige daling doorvoert.

(pse)