BRUSSEL - Het Flanders Language Valley Fund (FLV Fund) heeft zijn participatie in het beveiligingsbedrijfje Keyware helemaal verkocht, terwijl de verzekeraar Mercator van ruim 10 op 4,5% terugvalt.

De verkopen blijken uit enkele transparantiemeldingen die gisteren tegelijkertijd werden bekendgemaakt. ,,Dat gebeurde gedeeltelijk vrijwillig en gedeeltelijk op aangeven van de CBFA'', aldus woordvoerder Luk Van Eylen van de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen. Keyware staat onder verhoogd toezicht van de CBFA sinds de affaire rond de laattijdige bekendmaking van een faillissementsvonnis, in oktober vorig jaar.

De transparantiemeldingen hebben onder meer betrekking op een reeks kapitaalverhogingen die Keyware de afgelopen maanden doorvoerde, via de omzetting van schulden in aandelen en de uitgifte van converteerbare obligaties. De vennootschap Cennini van de uitgeversfamilies Claeys/De Nolf verhoogt zijn participatie van 4 tot 7,75%. Pardel, de vennootschap van de Waalse ondernemer Pierre Delhaize, gaat van 7,4 naar 17,9%, en Jagernaut (Johan Dejager) van 5,9 naar 9,16%.

Aan de verkoperszijde stond FLV Fund, het Ieperse spraaktechnologiefonds dat zijn portefeuille aan het liquideren is. De participatie van 7,22% werd volledig verkocht. Mercator deed in de lente nog mee aan een kapitaalronde die zijn participatie van 5% naar meer dan 10% opkrikte, maar bouwde dit in oktober weer af tot 4,46%.

Keyware, een producent van smart cards en betaalsystemen, boekte in het eerste halfjaar nog een nettoverlies van 1,8 miljoen euro. De beurswaarde van het bedrijf bedraagt minder dan 9 miljoen euro.

(wdp)