België krijgt in het derde trimester een stroombeurs. Maar of dat leidt tot prijsdalingen, is onzeker.

De verwachting is dat de Belgische elektriciteitsbeurs Belpex in het derde trimester haar deuren opent.

Zo'n beurs heeft veel weg van een aandelenbeurs. Maar het resultaat van de aankoop en verkoop van stroom is dat er de volgende dag ook effectief elektriciteit wordt geleverd aan de koper. Bij een aandelentransactie is er nog amper sprake van een fysieke levering van aandelen.

De oprichters van Belpex zien de beurs als een middel om de concurrentiewerking op de Belgische stroommarkt te stimuleren. Maar ze waarschuwen er tegelijk voor om het bestaan van zo'n beurs gelijk te stellen aan lagere stroomprijzen.

Het hoogspanningsbedrijf Elia is de initiatiefnemer van Belpex. Maar vandaag zijn ook het Nederlandse en Franse hoogspanningsbedrijf - respectievelijk Tennet en RTE - en de al bestaande elektriciteitsbeurzen Powernext (Frankrijk) en APX (Nederland) aandeelhouder van Belpex. De stroomhandel van de Belgische elektriciteitsbeurs zal overigens gekoppeld worden aan de elektriciteitshandel op de twee andere energiebeurzen.

Een van de ambities van de drie is wel om via een koppeling van de grensoverschrijdende koop- en verkooporders van elektriciteit de huidige prijsverschillen van elektriciteit in Nederland, België en Frankrijk serieus te verkleinen.

De voorbije weken zaten de elektriciteitsprijzen in België en Frankrijk - zonder elektriciteitsbeurs - al in elkaars buurt. In Nederland moet nog wel regelmatig flink meer betaald worden. De voorbije week lag de prijs in Nederland ruim 18 procent hoger dan in België.

Catherine Vandenborre, die aan de leiding staat van Belpex, hoedde zich ook voor uitspraken over de mate waarin de elektriciteitsbeurs het stroomverbruik in België zal dekken.

Een vergelijking met andere beurzen leert dat de impact van zo'n beurs heel sterk kan verschillen. Sommige dekken slechts een paar procent van de elektriciteitsbehoeften terwijl bijvoorbeeld in Scandinavië zo'n 40 procent van het verbruik via de beurs wordt gedekt.

Electrabel heeft de Belgische regering alvast beloofd om 500 megawatt te verhandelen via Belpex. Om het Belgische elektriciteitsverbruik te dekken is een vermogen van 14.000 megawatt nodig.

(pse)