BAGDAD - De Iraakse bestuursraad heeft zaterdag aangedrongen op een nieuwe rol na de op 30 juni geplande machtsoverdracht aan een interimregering. Volgens de raad is het wenselijk dat het lichaam een toezichthoudende functie behoudt. Het is het eerste duidelijke teken van meningsverschillen tussen de raad en de gezant van de Verenigde Naties, Lakhdar Brahimi, die de vorming van een overgangsbestuur voorbereidt.

Brahimi beoogt de volledige ontbinding van de 25 leden tellende bestuursraad. Hij heeft voorgesteld een interimregering te vormen met beperkte bevoegdheden, bestaande uit Irakezen zonder banden met de gevestigde politieke partijen. De meeste leden van de bestuursraad zouden daardoor niet in aanmerking komen voor een functie in de overgangsregering. Brahimi heeft zich uitgesproken voor de benoeming van een premier, een president en twee vice-presidenten. De interimregering zou een beperkt mandaat krijgen, aangezien ze slechts zeven maanden aan de macht zal zijn en het haar voornaamste taak is de verkiezingen voor te bereiden. Het is niet de bedoeling de gevestigde partijen op basis van evenredigheid in het interim-bestuur te laten participeren.

De zaterdag uitgegeven verklaring van de bestuursraad staat haaks op Brahimi's intenties. De raad zegt te geloven dat iedere toekomstige regering ,,brede steun van de bevolking moet hebben'', een nauwelijks verhulde verwijzing naar de noodzaak van proportionele vertegenwoordiging.

Sinds Brahimi vorige maand zijn voorstellen ontvouwde, is hij ervan beschuldigd de soennitische minderheid in Irak te bevoordelen boven de sjiitische meerderheid. Ook zou hij te veel rekening houden met de wensen van Washington. Met name politici van de sjiitische meerderheid, zoals bestuursraadlid Ahmad Chalabi, toonden zich kritisch.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig