BRUSSEL - Bill Gates, voorzitter van Microsoft, zei dat de Amerikaanse softwarereus ,,zeer ontvankelijk'' is voor de mededingingseisen van de Europese Commissie. Er zou volgens Gates een ,,goede dialoog'' zijn.

Microsoft werd in maart door de Commissie veroordeeld wegens concurrentievervalsende praktijken. Het bedrijf kreeg een boete van 497 miljoen euro aangesmeerd. Bovendien droeg de EU het bedrijf op om de multimediaspeler Media Player los te koppelen van het besturingssysteem Windows, en om informatie aan concurrenten te bezorgen over hoe de toepassingen communiceren met de servers.

,,Ik zal goed luisteren en ervoor zorgen dat we reageren. Voor alles dat ze willen dat we beter doen'', zei Gates gisteren na een gesprek met Belgische parlementsleden. Vrijdag was hij nog gaan dineren met de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso en op het Economisch Forum in Davos heeft hij met verschillende commissarissen kunnen spreken.

Toch vreest Europa dat Microsoft tijd aan het winnen is om de opgelegde sancties te ontwijken. Ook is de Commissie niet tevreden met de naam die Microsoft wou geven aan de kale windows-versie, Windows XP Reduced media Edition . De saaie benaming zou de consumenten eerder afschrikken dan aansporen om de versie te kopen. Volgens woordvoerder Dirk Delmartino zal Microsoft nu andere namen zoeken, en vormt de vraag van de Commissie geen enkel probleem.

(nna)