Franse vakbonden triomferen met succes nationale pensioenstaking
In de treinstations van Parijs was het voor de pendelaars aanschuiven en wachten op vervoer. Thibault Camus/ap Foto: © AP
De Franse vakbondsleiders hadden het gisteravond overmoedig over 2,5 tot 2,7 miljoen betogers, maar ook na publicatie van de officiële cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken - 1,2 miljoen betogers - bleef hun stelling overeind: dit was een succesvolle actiedag tegen de aangekondigde pensioenhervorming van president Sarkozy.

Bij de eerste stakings- en betogingsdag, op 24 juni, telden de politiediensten 800.000 manifestanten verspreid over de Franse centrumsteden. Dit keer waren het er dus merkelijk meer. De grootste bijeenkomst vond dit keer niet in Parijs plaats, maar in Marseille, met 200.000 betogers. Ook in Lyon en Bordeaux waren er massabijeenkomsten.

De actiedag werd vooral goed opgevolgd in de overheids- en transportdiensten. Naar schatting een kwart van de Franse ambtenaren, een derde van de leerkrachten en de helft van de werknemers bij de Franse spoorwegen heeft gisteren niet gewerkt.

De staking had zware gevolgen voor het treinverkeer, het openbaar vervoer in de steden en het luchtverkeer. De luchtvaartmaatschappij Air France ondervond voornamelijk problemen bij de korte-afstandsvluchten. De spoormaatschappij SNCF noteerde dat slechts twee op de vijf hogesnelheidstreinen gisteren hebben gereden.

Ook in ons land werd het luchtvaartverkeer ernstig bemoeilijkt. Op de luchthaven van Charleroi werden een twintigtal vluchten geannuleerd en op Brussels Airport ondervonden vluchten van en naar Frankrijk, Portugal, Spanje en enkele Afrikaanse bestemmingen fikse vertragingen.

De vakbonden CGT en CFDT waarschuwen de Franse regering om de pensioenhervorming af te blazen. Als er geen toegevingen worden gedaan door premier Fillon en president Sarkozy, dreigen ze met nieuwe acties. Ze weten zich gesteund door de linkse oppositiepartijen in het parlement.

In dat parlement startte gisteren de bespreking van de pensioenplannen. De voornaamste hervorming is het optrekken van de minimale pensioenleeftijd van 60 tot 62 jaar tegen het jaar 2018. François Fillon verdedigde er zijn aanpak. 'Dit is niet alleen een rationele, logische keuze, maar ook een noodzakelijke om de financiering van het pensioenstelsel te garanderen.' Zonder ingreep stevenen de Franse pensioenen tegen 2020 af op een budgettair tekort van 50 miljard euro. De Franse bevolking is verdeeld over het dossier. Volgens een enquête door het bureau Ifop noemt 53 procent de regeringsplannen 'moedig', maar is slechts 33 procent ervan overtuigd dat het om de juiste keuze gaat. En liefst 70 procent noemt de protestbetogingen gerechtvaardigd.