Met 1 miljoen naar Open Bedrijvendag
Wie gaat voor snelheid en mechaniek, moet vandaag naar Kartmart in Merelbeke bij Rollin Vanmeerhaeghe (foto links). Zegt het in de prak slaan van autowrakken je iets, dan is de Belgian Scrap Terminal in Willebroek van Caroline Craenhals een aanrader. Foto: © Eddy Van Ranst
Meer dan een miljoen bezoekers worden vandaag verwacht op Open Bedrijvendag. Het thema is technologische innovatie. Een 90-tal bedrijven in die sector neemt deel. Ook veel ziekenhuizen zetten hun deuren open. In Vlaanderen kan u van 10 tot 17 uur een kijkje gaan nemen in 437 bedrijven, een absoluut record. Wij zochten de tien meest spectaculaire bijeen.

Promat (Tisselt): Loop door een brandend huis

Promat bezorgt de industrie en de bouwsector brandveilige en isolerende platen en deuren. ‘We geven de bezoeker een overzicht waar onze platen allemaal worden voor gebruikt’, zegt Ivo Heijster. ‘Dat gaat van brandveilige deuren en toepassingen in de bouw tot de keramische kookplaten in de keuken.’

De twee belangrijkste productielijnen zijn vandaag open. Je krijgt een uitleg over de veiligheidsnormen, hoe alles wordt berekend en ontwikkeld en – spectaculair! – je kan door een brandend huis lopen. ‘De bezoeker kan het verschil in temperatuur merken tussen de ene en de andere kant van de platen bij een brand’, zegt Ivo Heijster.

Bij Promat in Tisselt werken 240 mensen. Behalve de productie is hier ook een opslagruimte van meer dan 50.000 vierkante meter. Meer dan negentig procent van die producten is bestemd voor de export. (rbm)

RVF Kartmart (Merelbeke): Knetterende karretjes

In zijn kart reed hij ooit aan de zijde van Formule1-legende Michaël Schumacher. Vandaag steekt Rollin Vanmeerhaeghe zelf zijn autootjes in elkaar. Samen met zijn echtgenote baat hij in Merelbeke bij Gent het kleine bedrijfje RVF Kartmart uit. Al bijna twintig jaar bouwen ze er race-gocarts.

‘Kartmart is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby’, zegt Rollin. ‘Ik ben zelf nog kartingkampioen geweest. Eind de jaren tachtig ben ik mijn eigen wagentjes beginnen te bouwen. Jaarlijks gaan er een vijftigtal de deur uit. Die karts zijn allemaal handwerk. Wij bouwen zelf motoren om, zodat we onze wagentjes nog krachtiger en sneller kunnen maken.’

De karts zelf uitproberen is vandaag jammer genoeg niet mogelijk. Wel zijn er enkele rijders aanwezig die uitleg verschaffen bij hun race-gocart. De bezoeker krijgt ook te zien hoe motoren worden uitgetest. (dih)

Alupa (Genk): Zilverpapiertjes

Alupa is een toonaangevend bedrijf in de vacuümmetallisatie van papier. ‘Dat klinkt ingewikkeld, maar eigenlijk is het simpel uit te leggen’, zegt personeelsverantwoordelijke van Alupa Jacky Delmotte.

‘Nadat met een grote drukmachine een laagje vernis is aangebracht op papier, wordt er in een vacuümkamer aluminium opgedampt. Daarna wordt opnieuw een laagje vernis aangebracht. Deze vellen papier worden verkocht aan drukkers. Er worden vooral etiketten voor de drankindustrie, zoals voor bierflessen, van gemaakt. Ook maken we de zilveren papiertjes in de sigarettenpakjes.’

De bezoekers krijgen vandaag het productieproces te zien. ‘Het bedrijf blijft in werking, zoals tijdens alle weekends’, zegt Jacky Delmotte. Bij Alupa werken 120 mensen. (kvh)

G&G International (Willebroek): Waar reuzen ontstaan

Voor G&G International is het Zeekanaal een levensader. De gigantische reactoren die er worden gebouwd, kunnen alleen over het water worden vervoerd. De mastodonten zijn bestemd voor de petrochemische bedrijven over heel de wereld.

Een aantal van die reactoren zijn zo goed als afgewerkt en bieden een fraai overzicht van wat er precies gebeurt op het bedrijf. Het hele productieproces wordt van A tot Z uit de doeken gedaan. Je kan zien hoe de hele dikke platen worden verwerkt in reactoren en drukvaten. Je ziet ook hoe er simulaties worden uitgevoerd, hoe alles wordt berekend en hoe streng de veiligheidsmaatregelen zijn.
G&G is wereldleider. Er werken 150 mensen. (rbm)

Newtec (Sint-Niklaas): Genieten van satellieten

Newtec is pionier in de satellietcommunicatie. Vandaag staan 40 van de 130 werknemers klaar om het publiek rond te leiden in de laboratoria en demonstraties te geven. ‘Er komt een VRT-wagen, waarmee we willen laten zien hoe beelden via satelliet naar de Reyerslaan worden doorgestuurd’, zegt algemeen-directeur Serge Van Herck.

‘We zullen ook beelden uitwisselen met het Midden-Oosten, waar we samenwerken met 23 landen. Ook zal het publiek bijleren over breedbandinternet via satelliet en over mobiele televisie voor gsm-gebruikers.’

LPW Fiberglass Pools (Aarschot): Win uw eigen zwembad

LPW Fiberglass Pools pakt vandaag uit met een stunt van formaat: de bezoekers kunnen een eigen zwembad winnen dat nog deze winter geïnstalleerd wordt. ‘Om het zwembad te winnen, moeten de mensen drie vragen beantwoorden. Daarvoor moeten ze even onze brochure doorbladeren of naar onze website surfen’, zegt commercieel directeur Fabien De Schaetzen.

LPW Fiberglass Pools is de enige Belgische zwembadenfabrikant. Hij beschikt bovendien over de grootste showroom in Europa. ‘Daarin staan negen zwembaden’, vertelt De Schaetzen. ‘Gevuld, uiteraard. De bezoekers krijgen een rondleiding in de showroom, maar ook in de fabriek. Een zwembad is geen klein ding, dus alles binnen de productie is enorm groot. Elk uur start er een rondleiding.’
Bij LPW Fiberglass Pools werkt een vijftigtal mensen. (ibo)

Belgian Scrap Terminal (Willebroek): Auto's als snoepjes

Reusachtige kranen of verbrijzelaars waarvoor een autowrak een snoepje lijkt, een guillotine en een pers die je oude wasmachine of vaatwasser reduceren tot een klein hoopje metaal. Bij Belgian Scrap Terminal zie je hoe al die afgedankte toestellen en auto’s worden gerecycleerd.

‘We leggen de grote maalmachine voor een keer open en zetten er een auto in’, vertelt Caroline Craenhals. ‘Om veiligheidsredenen is het niet verantwoord ze in werking te stellen. Je kan wel die auto zien staan met de hamers die klaar staan om het wrak te verbrijzelen. De effectieve verwerking is te zien op een groot scherm.’

De kinderen krijgen de kans om achter het stuur van een vrachtwagen, een kraan en een bulldozer te kruipen. Bij BST werken 45 mensen. (rbm) Vlassenroot (Groot-Bijgaarden): Sterk staalte

‘Wij hebben een lasersnijmachine van 24 meter bij 7, wellicht de grootste van het land’, horen we bij Vlassenroot in Groot-Bijgaarden. Het bedrijf maakt zware stalen profielen voor telescopische kranen en is daarin wereldleider. Daarvoor worden plooibanken tot 4.000 ton gebruikt. Het bedrijf is permanent op zoek naar personeel en investeert fors in opleiding. Het gaat er zo goed dat er 24 uur op 24 gewerkt wordt.
Vlassenroot bestaat al sinds 1926 en heeft dochterondernemingen in Duitsland en Polen. In totaal werkt er een duizendtal mensen, van wie 150 in Groot-Bijgaarden. Het gebrek aan personeel is overigens een van de hoofdredenen waarom in Polen een vestiging opgericht werd. Bovendien gaat de automatisering almaar verder. (bm, jb)

Traficon (Wevelgem): Snel zien op de snelweg

Traficon produceert videodetectiesystemen voor de registratie en analyse van het verkeer. Stijn Vandebuerie: ‘Met ons systeem, waarmee we wereldmarktleider zijn, kunnen we meteen zien waar er problemen zijn op snelwegen, in tunnels, aan kruispunten.

Tien seconden na het zien van de camerabeelden hebben we de verkeersoperator al gewaarschuwd en kunnen en maatregelen worden genomen. Verkeersmanagers gebruiken deze technologie ook voor de verzameling van verkeersgegevens. Met onze technologie kunnen we de verkeersknoop wel niet oplossen, maar wel een stukje sturen.’

Vandaag zien de bezoekers hoe snel er gereageerd wordt nadat op de snelweg een ongeval is gebeurd. ‘We hopen door de Open Bedrijvendag ook enkele nieuwe werknemers te vinden. We hebben er nu 65, maar er is nood aan meer’, zegt Vandebuerie. (odw)

Electrawinds (Oostende): Afval wordt groene stroom

De biostoomcentrale in opbouw van het groene energiebedrijf Electrawinds is vandaag zonder twijfel een van de meest spectaculaire sites. Tegen de zomer van volgend jaar moet hier voldoende elektriciteit geproduceerd worden om niet minder dan 42.000 gezinnen van stroom te voorzien. Daarvoor wordt voorbehandeld huishoudelijk afval verbrand.

De bezoekers krijgen vandaag tijdens een unieke rondleiding in de veertig meter hoge betonnen constructie de unieke kans om onder meer de reusachtige oven van binnenin te bekijken. Daarmee wordt water verhit, waarvan de stoom doorheen een turbine wordt gestuurd. Vanuit de controletoren krijg je een prachtig uitzicht over Zandvoorde en de natuurgebieden in de omgeving. Wie een liter gebruikte frituurolie meebrengt, krijgt een gratis portie frietjes. (vln)