Moordenaar Theo van Gogh wil geen verdediging
Foto: afp
AMSTERDAM - Mohammed B., die heeft bekend dat hij Theo van Gogh heeft vermoord, weigert maandag naar de rechtbank in Amsterdam te komen waar zijn proces begint. Ook wil hij dat zijn raadsman geen verdediging voert. Dat zei advocaat P. Plasman vanavond in het NOS Journaal.

Plasman heeft de rechtbank per brief op de hoogte gebracht. Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank daarop verzocht om de verdachte onder dwang naar de rechtbank te laten brengen. De rechter ging daarop in en vorderde een bevel tot medebrenging.

Plasman wilde niet zeggen waarom zijn cliënt geen verdediging wil. De advocaat zal wel in de rechtszaal aanwezig zijn, maar hij zal geen vragen stellen aan de opgeroepen getuigen en ook geen pleidooi voeren.

Een dergelijke houding van een verdachte is uniek in Nederland. Wat het OM betreft, gaat het proces gewoon door. ,,Alleen zal na het requisitoir van de officier van justitie geen pleidooi volgen", aldus persofficier Festen. Als Plasman inderdaad niet tussenkomt, zal het proces aanmerkelijk korter duren dan verwacht.