Voorwaardelijke gevangenisstraf voor maker Sasser-virus
Foto: blg
VERDEN - Een rechtbank in de Duitse stad Verden heeft de negentienjarige maker van het Sasser-virus, dat een jaar geleden miljoenen Windows-computers over de hele wereld lamlegde, een voorwaardelijke gevangenisstraf van één jaar en negen maanden en een taakstraf van dertig uur opgelegd.

De verdachte, Sven J. uit Rotenburg an der Wümme in de deelstaat Neder-Saksen, werd onder meer schuldig bevonden aan computersabotage, het hinderen van publieke bedrijven en wijziging van gegevens. Aan het begin van zijn proces heeft J. bekend dat hij het Sasser-virus de wereld in stuurde. Omdat hij vorig jaar nog minderjarig was, stond hij achter gesloten deuren terecht voor een jeugdrechter. De maximumstraf die hij kon krijgen was vijf jaar gevangenis.

De verdachte zegt dat hij het Sasser virus ontwikkelde toen hij bezig was met het schrijven van een virus om de Mydoom en Bagle-virussen te bestrijden en dat dat proces geleidelijk overging in het schrijven van het zeer schadelijke Sasser-virus.

Dat virus dreef in het voorjaar van 2004 miljoenen Windows-gebruikers tot wanhoop. Besmette computers bleven keer op keer opstarten en waren niet te gebruiken. Het virus verspreidde zich automatisch naar andere e-mailadressen, door gebruik te maken van lekken in Windows 2000 en XP. Volgens justitie wilde J. met het Sasser-virus naam maken in de wereld van computerprogrammeurs.