Bosnische moslims marcheren naar Srebrenica
Foto: ap
SARAJEVO - Zo’n tienduizend Bosnische moslims zijn vandaag vanuit het plaatsje Crni Vrh begonnen aan een voettocht naar Srebrenica, waar ze zondagavond zullen aankomen en de herdenking bijwonen van de massaslachting. Tien jaar geleden vermoordden Bosnisch-Servische troepen in die VN-enclave duizenden mannen en jongens.

De moslims leggen, in omgekeerde richting, de weg af waarlangs de vijftienduizend mannen uit Srebrenica probeerden te ontsnappen nadat de Bosnisch-Servische troepen op 11 juli 1995 langs de 150 Nederlandse soldaten waren gestormd die de moslimenclave moesten beschermen. Bijna achtduizend mannen slaagden daar niet in en werden doodgeschoten.

Voor de herdenking in Srebrenica worden vijftigduizend mensen verwacht, onder wie veel buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. Tijdens de herdenking zullen 613 slachtoffers van de massaslachting worden begraven op een kerkhof waar al dertienhonderd slachtoffers liggen. Hun lichamen zijn opgediept uit meer dan zestig massagraven die rond Srebrenica zijn gevonden.

Net nog is in de onmiddellijke omgeving van die plaats een nieuw massagraf ontdekt. In het 18 meter lange graf werden de stoffelijke overschotten van vermoedelijk een honderdtal slachtoffers van het Servische bloedbad van juli 1995 gevonden. Dat zei Murat Hurtic, woordvoerder van de Bosnische vermistencommissie, vanmorgen in Sarajevo.

De opgravingen zullen maandag beginnen in het kader van de herdenkingsplechtigheden voor de slachtoffers.