Philippe Vlerick is een kleinzoon van Alphonse Vlerick die in 1907 startte met een stoffenhandel en een confectieatelier. Na twee dochters zetten Alphonse en zijn echtgenote André (1919) en Lucien (1921) op de wereld. De vier kinderen werkten al van jongs af aan in de zaak.

André Vlerick, die kinderloos bleef, is de man die de naam Vlerick in Vlaanderen deed klinken als een klok. Hij is de grondlegger van de Vlerick Leuven Gent Management School, de grootste managementschool in België. André Vlerick huwde met Céline Sap, dochter van Gustaaf Sap, die een belangrijke schakel was in de Vlaamse beweging.

André Vlerick was naast hoogleraar ook minister van Streekeconomie, in de jaren zeventig minister van Financiën en later voorzitter van de toenmalige Kredietbank.

Lucien Vlerick zette het textielbedrijf voort. Hij huwde met Thérèse Van de Wiele, wiens vader, Michel Van de Wiele, de gelijknamige wereldleider van weefgetouwen uitbouwde. Het echtpaar kreeg drie dochters (Isabelle, Charlotte en Marie-Thérèse) en één zoon (Philippe).

In 1956 richtten Lucien Vlerick en Michel Van de Wiele BIC (Belgian International Carpets) op, maar Vlerick kocht zijn schoonfamilie in 1963 uit toen de Amerikaanse markt wegviel wegens verdubbelde invoerrechten.

BIC maakte naam als nichespeler met de productie van luxetapijten en telt grote namen in zijn klantenkring. Tot de groep behoort ook Phoenix in Wevelgem, dat zich toelegt op de productie van dubbelstuk geweven tapijt en karpetten. BIC is momenteel betrokken in een herstructurering waarbij goed een vijfde van de 121 jobs verdwijnt als gevolg van Chinese concurrentie.

Philippe Vlerick stond ook dicht bij André Vlerick. Die had geen kinderen en Philippe Vlerick was de enige neef met dezelfde familienaam. Het is nog André Vlerick geweest die Philippes vader, Lucien, aanraadde om te investeren in de toenmalige Kredietbank, nu KBC. De familie Vlerick is een van de belangrijkste families die mee het aandeelhouderschap van de KBC Group helpen te verankeren. Philippe Vlerick speelt daar persoonlijk een belangrijke rol in.

Philippe is gehuwd met Patricia Bouckaert, de dochter van wijlen dokter Leon Bouckaert, jarenlang de bezieler van Waregem Koerse. Een broer van Patricia, Carl, was jarenlang gehuwd met Mieke De Clerck, de oudste dochter van Roger De Clerck, de oprichter van de tapijtengroep Beaulieu. Mieke en Carl trokken naar de VS om Beaulieu of America uit te bouwen.

Philippe Vlerick is ook familiaal verbonden met de familie Vanden Avenne. De twee zonen van Walter Vanden Avenne, Patrick en Harold, huwden elk met een zus van Philippe (respectievelijk Isabelle en Charlotte).

De jeansstoffenfabrikant Uco, die vorig jaar een joint venture afsloot met het Indiase Raymond, is het belangrijkste industriële actief van Philippe Vlerick. De groep is wereldleider in de markt van denimstof. Hij bezit 90 procent van Uco (het management de rest), dat op zijn beurt 50 procent bezit van de fusiegroep. Vlerick bezit 100 procent van BIC Carpets. Via Uco heeft hij 20 procent van BMT (glasvormen, tandwielen). De belangen in KBC, Spector, de machinebouwer LVD en de durfkapitaalgroep Pentahold controleert hij samen met zijn drie zussen. De familie heeft ook grote vastgoedbelangen. Zijn grootmoeder was geboren met een baksteen in de maag. In Kortrijk staan de Vlasbloemstraat en Ieperstraat van oudsher vol met huizen van Vlerick, alhoewel het vastgoedpatrimonium intussen sterk geëvolueerd en uitgebouwd is.

(pdd)