SINT-NIKLAAS - Bij het textielbedrijf Van Raemdonck in Sint-Niklaas verliezen 14 mensen hun baan. Van Raemdonck werd opgericht in 1957 in Sint-Niklaas, maar verhuisde de voorbije jaren een groot deel van de productie van breigoed naar Oost-Europa. Omdat de gedeeltelijke werkloosheid bij het bedrijf boven de 30 procent gestegen was, heeft Van Raemdonck de procedure voor collectief ontslag aangevraagd voor 14 van de 33 werknemers.

Met de vakbonden is een sociaal begeleidingsplan uitgewerkt. De ontslagen werknemers moeten hun wettelijke vooropzeg niet uitdoen en krijgen hun ontslagvergoeding 10 in plaats van 4 maanden uitbetaald.

Nog meer textielbedrijven uit de regio delen in de klappen. Bij de firma Van Steenlandt in Waasmunster verdwijnen 6 van de 17 banen na het uitwerken van een begeleidingsplan. Volgens ACV-secretaris Patric Gorrebeeck zullen er de komende maanden wellicht nog meer ontslagen vallen in de sector. Amper twee weken geleden trok werkgeversorganisatie Febeltex aan de alarmbel. De hoge loonkosten dreigen de hele textielsector fataal te worden, zo verluidde.