LOS ANGELES - De Marssonde Spirit heeft vandaag 26 meter afgelegd op het oppervlak van de Rode Planeet. Hoewel dat een nieuw record betekent, zijn de leiders van de missie niet helemaal tevreden. Ze hadden gehoopt dat Spirit 49 meter zou afleggen op weg naar de krater Bonneville. Maar onderweg had het wagentje meer tijd nodig voor onderzoek dan daarvoor was uitgetrokken.

Een van de onderzoeksvragen heeft te maken met een grillig gevormde rots die de onderzoekers de naam Mimi hebben gegeven. De Nasa wil weten waarom die een andere vorm heeft dan de rotsen in zijn omgeving. Missieleider Jim Erickson zei dat Mimi misschien gelaagd is, en dat dat erop zou wijzen dat de rots zich over een lange periode gevormd heeft, in tegenstelling tot gesteente dat door vulkanen wordt uitgespuwd.

De krater waarnaar Spirit op weg is, ligt volgens de laatste berekeningen op 345 meter van zijn landingsplaats. De sonde heeft daarmee nog 240 meter voor de boeg.

Aan de andere kant van Mars is het tweelingbroertje van Spirit, Opportunity, bezig een geul te hakken in een bodem die rijk is aan een ijzerhoudend mineraal, wat wijst op de aanwezigheid van water.