AMSTERDAM/BRUSSEL - Het Nederlandse chemieconcern DSM schrapt in het Limburgse Geleen, bij het Nederlandse Maastricht, 500 banen. De jobs zullen de volgende twee jaar moeten verdwijnen, maakte het bedrijf vandaag aan het personeel bekend. Door de herstructurering hoopt DSM op een jaarlijkse besparing van 50 miljoen euro.

Bij DSM in Geleen worden onder meer de grondstoffen voor nylon en synthetische rubbers gemaakt. Er werken 2.400 mensen, onder wie ook heel wat Belgen. De herstructurering heeft betrekking op de ondersteunende en administratieve diensten. Gehoopt wordt dat naakte ontslagen kunnen vermeden worden door bijvoorbeeld brugpensioen.

DSM is al een tijd aan het herstructureren. Begin deze maand kondigde het concern aan 420 arbeidsplaatsen in de vitamine-afdeling in Zwitserland te willen schrappen. Die afdeling werd overgenomen van het farmaconcern Roche. Ook in Duitsland werden eind vorig jaar al bijna 300 ontslagen bekendgemaakt.

Mogelijk worden er in Geleen nog jobs uitbesteed, zodat het aantal banen dat verdwijnt nog met enkele honderden kan toenemen.