MILAAN - De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia heeft de regering gevraagd tussen te komen om de crisis binnen de maatschappij op te lossen. Bij de maatschappij, die voor het grootste deel in handen van de staat is, zouden 2.700 van de 21.000 banen verdwijnen. Na een crisisbijeenkomst van de raad van beheer werd duidelijk dat de herstructureringsplannen die op stapel staan, een normale werking onmogelijk maken.

De raad van beheer besliste om de regering een brief te sturen waarin wordt gevraagd om alles in het werk te stellen om de huidige toestand zo gauw mogelijk achter zich te laten en het industrieel plan in werking te stellen.

Het personeel van Alitalia staakte sinds oktober al verscheidene dagen uit protest tegen de besparingsplannen. De vakbonden verwerpen het sociale luik van de plannen. Onderhandelingen met de regering leidden tot niets.

Volgens de Italiaanse krant La Repubblica zou premier Silvio Berlusconi een regeringstop houden over de crisis bij de Italiaanse maatschappij. De regering zou denken aan het invoeren van een formule van bijzondere technische werkloosheid. De 1.500 werknemers die door de personeelsinkrimping worden getroffen, zouden voor geruime tijd - maximum een jaar - technisch werkloos worden.