Antwerpse Groen!-schepenen niet blij met terugkeer Vogels (update)
BRUSSEL - Mieke Vogels, Erwin Pairon en Chantal Pauwels zullen in 2006 alledrie een belangrijke rol spelen voor Groen! in Antwerpen, maar voor plaatsen op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen is het nog veel te vroeg. Dat zegt de Antwerpse Groen!-voorzitter Johan Malcorps in een reactie op een interview met Pairon en Pauwels, vandaag in De Morgen.

Vlaams parlementslid Vogels, voormalig schepen in Antwerpen en voormalig minister in de Vlaamse regering, liet vorige week weten dat ze kandidaat-lijsttrekker is voor Groen! tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 in Antwerpen.

Maar de huidige twee Groen!-schepenen in de Scheldestad, Erwin Pairon en Chantal Pauwels, vinden dat Vogels veel te vroeg haar kandidatuur stelt. De schepenen hebben het er moeilijk mee dat Vogels Antwerpen ruilde voor Brussel, en nu een terugkeer naar de Scheldestad ambieert.

Volgens Pairon levert Vogels uitstekend werk in het Vlaams Parlement. Pauwels is scherper en laat optekenen dat Groen! een lijst met ,,stadstrouwe'' mensen nodig heeft.

Plaatselijk voorzitter Johan Malcorps vindt het nog veel te vroeg om over plaatsen op de lijst te spreken. Hij vindt het een goede zaak dat Vogels weer voor Antwerpen wil gaan, maar onderstreepte dat ook de twee schepenen goed werk leveren. Bovendien zoekt Groen! met het oog op 2006 ook naar nieuwe mensen.

Zowel Vogels als Pairon en Pauwels zullen een belangrijke rol spelen in 2006, maar het is aan de partij om uit te maken wie op welke plaats zal staan, aldus Malcorps. Groen!-Antwerpen heeft daarvoor al een pollcomité aangesteld, maar dat komt morgen pas voor de eerste maal samen.

Kartel

Groen! wil nog voor het einde van het jaar tijdens een plaatselijk congres de discussie beslechten of de partij zich in 2006 alleen aan de kiezer aanbiedt in Antwerpen, dan wel in samenwerking - via lijstverbinding of kartel - met de SP.A. Pairon en Pauwels zijn beiden voorstander van zo’n samenwerking.