UCB legt 4,4 miljard euro op tafel voor de overname van het Duitse Schwarz Pharma.

Het Belgische beursgenoteerde farmabedrijf UCB is met Schwarz Pharma al toe aan zijn tweede grote overname sinds 2004. De eerste was die van het Britse biotechbedrijf Celltech. Ze vergde 2,6 miljard euro.

UCB hoeft niet te vrezen voor een overnameconcurrent. De familiale aandeelhouders van Schwarz Pharma en twee beleggingsmaatschappijen die samen 70 procent van de aandelen controleren, hebben al ingestemd met een overname door UCB.

De Duitse farmagroep, die in 1946 werd opgericht, telt vandaag 4.400 werknemers en haalt een omzet van 991 miljoen euro. UCB is nog een maatje groter met 8.300 personeelsleden en een omzet van 2,4 miljard euro.

Topman Roch Doliveux van UCB verklaarde gisteren dat er al een half jaar wordt onderhandeld over de opslorping van het Duitse bedrijf. Het Belgische geneesmiddelenbedrijf is vooral geïnteresseerd in twee veelbelovende medicijnen die de omzet van UCB exponentieel kunnen doen stijgen. Het gaat om een experimenteel middel tegen epilepsie en een pleister voor de ziekte van Parkinson. Ze hebben elk een omzetpotentieel van twee miljard euro.

Het bod, dat bestaat uit 50 euro contant en 0,8735 nieuw uit te geven UCB-aandelen, werd door analisten wel als duur bestempeld. Het bod waardeert Schwarz Pharma op 91,1 euro per aandeel. Vergeleken met de slotkoers van vrijdag (75,65 euro) is dat ruim 20 procent meer.

Niettemin werd de overname positief onthaald door de beleggers. De koers van UCB verloor onmiddellijk na de bekendmaking van de overname wel 2,5 procent, maar met een slotkoers van 47 euro was dat verlies op 4 eurocent na volledig goedgemaakt. Analisten vinden het een zinnige transactie wegens de beloftevolle geneesmiddelen van Schwarz Pharma.

(pse)