BELEGGERS keerden welgemutst terug van de kerstdagen en stuurden de grote Europese indices zowat anderhalve procent hoger. Goede verkopen van nieuwe huizen in de Verenigde Staten bezorgden hen een goed excuus om toch maar al te kopen in afwachting van de klassieke rally in januari. Ook de zakkende olieprijs deed zijn best om het klimaat nog milder te maken.

Beleggers negeren compleet de stijgende rentevoeten voor langlopende obligaties. De rente op tienjarig overheidspapier steeg met 5 basispunten tot 3,92% en nadert de 4% grens. In de Verenigde Staten klom vergelijkbaar Amerikaans papier met 6 basispunten tot 4,66%.

De Bel-20 kon de andere aandelenbeurzen totaal niet volgen en sloot slechts 0,27 procent hoger op 4.362,85 punten.

UCB was met een verlies van 2,25 procent de grootste daler in de Bel-20 ( zie de rubriek ,,Geflitst'' ).

Maar de belangrijkste reden voor het achterblijven van de Bel-20 was de nagenoeg stabiele (+0,16%) koers van zwaargewicht Suez. Van de collega-zware-jongens presteerde alleen Fortis (+1,21 %) in lijn met de Europese indicies. Dexia (-0,19% ) en KBC (-0,32%) moesten zelfs achteruit.

Colruyt klom 1,6 procent hoger tot 159,70 euro. De Halse groep kocht ten zuiden van Brussel 150.000 m² terreinen en industriële gebouwen voor een distributiecentrum.

Befimmo was op de brede markt bij de grootste stijgers met een klim van 1,7 procent tot 85 euro. De vastgoedbevak plant een kapitaalverhoging van 180 tot 200 miljoen euro. Het opgehaalde geld moet dienen om de oorlogskas te stijven na de overname van Fedimmo. Voor België gaat het om een vrij grote operatie. Dit jaar haalde enkel GBL (710 miljoen euro) meer geld op met een kapitaalverhoging.

Deceuninck verloor 2,8 procent tot 22,43 euro na de omzet- en winstwaarschuwing ( zie de rubriek ,,Buy/sell'' ).