Eurinpro en zusterbedrijf Arlington lanceren een vastgoedfonds van 1,2 miljard euro.

Eurinpro werd in mei opgekocht door Macquarie Goodman, dat 400 miljoen euro betaalde voor het geesteskind van Bart Verhaeghe. Macquarie Goodman, dat vooral in Azië actief is in vastgoed, kocht eind vorig jaar ook al het Britse Arlington op. Dat is een fondsenbeheerder gespecialiseerd in kantoren en bedrijvenparken.

De lancering van een Europees vastgoedfonds vanuit de combinatie Arlington-Eurinpro stond bij de overname van Eurinpro al op de agenda. De verkoop van Eurinpro was een van de opvallendste transacties van het jaar wegens de hoge prijs voor wat in essentie een team van mensen in de vastgoedsector was.

Sinds de verkoop is er overigens al het verloop van enkele opvallende personen geweest, zoals jurist Jan Van Lancker, co-architect van de succesvolle deal.

Arlington en Eurinpro maakten gisteren de lancering bekend van het Arlington European Logistics Fund. Het fonds heeft een toegezegd eigen vermogen waarmee een portefeuille met kwalitatief hoogwaardig logistiek vastgoed ter waarde ruim 1,2 miljard euro opgezet kan worden.

De doelstelling van het fonds is een langetermijn-beleggingsmogelijkheid te bieden met een rendement op eigen vermogen van 9,5 procent per jaar.

Met de tranche is 625 miljoen euro aan eigen vermogen opgehaald. Verdere uitbreiding van het eigen vermogen zal plaatsvinden gelijktijdig met de groei van het fonds door de aankoop van meer logistiek vastgoed. Op termijn wordt gestreefd naar een 50 procent-schuldgraad bij het fonds.

Europees logistiek vastgoed trekt mondiaal steeds meer investeerders door de gunstige langetermijnvooruitzichten van deze sector.

De Europese logistieke sector is enorm gegroeid als gevolg van de toenemende handel met China en het Midden-Oosten. Daarnaast zorgt de trend van outsourcing voor extra vraag naar distributienetwerken.

In het Arlington European Logistics Fund beleggen institutionele investeerders uit Europa, het Midden-Oosten en Australië.

Macquarie Goodman zelf zal aanvankelijk voor 40 procent in het fonds deelnemen. De startportefeuille omvat vooral logistiek vastgoed van Eurinpro.

(pdd)