Een consortium met Bois Sauvage en Floridienne neemt de bestuiver Biobest uit Westerlo over.

Het consortium neemt het volledige kapitaal over van Biobest. Dat bedrijf is gespecialiseerd in het bestuiven van landbouwgewassen op biologische wijze. De holding Bois Sauvage heeft 40 procent van het consortium. Floridienne is via dochter Florinvest goed voor 20 procent, terwijl nv Domaine d'Argenteuil de resterende 40 procent voor haar rekening neemt. De raad voor de mededinging moet nog wel groen licht geven.

Biobest levert aan groente- en fruitbedrijven bestuivingsdiensten door middel van hommels. De jongste jaren heeft Biobest een snelle groei doorgemaakt. Nu realiseert het een omzet van zo'n 20 miljoen euro, voor een groot deel via export. Het bedrijf heeft vestigingen in België, Canada, Turkije en Marokko. Naast bestuiving doet Biobest ook aan bestrijding van ongedierte met insecten of biologische pesticiden. Ten slotte voert Biobest ook contractonderzoek uit in opdracht van bedrijven die chemische en biologische pesticiden ontwikkelen. Het onderzoek vindt plaats in de laboratoria of op het veld.

Het durfkapitaalfonds Creafund nam in 1999 een participatie in Biobest, maar verkocht een deel daarvan in 2003. Een andere aandeelhouder is de dierenarts Roland De Jonghe. Hij richtte Biobest in 1988 op en probeerde de hommels te positioneren als alternatief voor de vibrators waarmee tomaten tot dan toe bevrucht werden.

Biobest zou op wereldvlak marktleider zijn in zijn sector, maar de concurrentie is groot. Onder meer een afdeling van de bestrijdingsmiddelenproducent Syngenta en het Nederlandse Koppert Biological Systems zijn belangrijke concurrenten. Ook het Spaanse Agrobio is een belangrijke speler.

Vorig jaar sloot Biobest een exclusief marketingcontract met het Zweedse Binab Bio-Innovation AB voor de verdeling en verkoop van drie producten.

(rmg)