Een greep uit de producten die de shortlist voor het Product van 2006 niet haalden.

Eigenlijk is het een geluk dat online gokken niet de shortlist heeft gehaald, want een illegaal Product van 2006 zou toch een beetje gênant zijn. Online gokken is in ons land namelijk nog altijd verboden.

Nochtans staan sommige internetgokbedrijven, met Unibet op kop, al te popelen om ook in België van start te gaan. Vorige week nog onderstreepte Unibet-topman Petter Nylander dat het verbod in België niet houdbaar is, omdat het een inbreuk vormt op de Europese concurrentieregels.

Unibet, dat in ons land ook bekend is als wielersponsor, kwam al herhaaldelijk in aanvaring met de Nationale Loterij en de Kansspelcommissie, omdat het toch weddenschappen organiseert die specifiek op ons land gericht zijn. Zoals rond de vraag wat Jean-Marie Dedecker zou gaan doen toen hij net uit de VLD was gegooid.

In het buitenland scheerden de aandelen van internetgokbedrijven zoals Partygaming, 888 Holdings of Sportingbet hoge toppen op de beurzen. Tot in de VS een wet werd goedgekeurd die gokken via het internet verbiedt. Dat was een grote klap voor de (meestal) Britse bedrijven, die vaak tot driekwart van hun omzet in de VS realiseren.

Weg met de beeldbuis, lang leve de flatscreen-televisie . Het marktonderzoeksbureau GfK verwacht dat er in de Benelux dit jaar 90 procent meer platte tv's verkocht zullen zijn dan vorig jaar.

Wereldwijd is de markt in een jaar tijd bijna verdubbeld tot 10,8 miljoen stuks per kwartaal. Dat succes is onder meer een gevolg van de snel dalende prijzen.

Er bestaan twee soorten platte tv's: plasma-tv's en lcd-tv's. De vraag is of dat nog lang zo zal blijven. Sommige fabrikanten mikken nu al volledig op lcd-tv's. Sony, bijvoorbeeld, is gestopt met de productie van plasma-tv's. Andere fabrikanten, zoals Panasonic en Pioneer, blijven geloven dat ook plasma nog een mooie toekomst heeft.

De Wii , de nieuwe spelconsole van Nintendo, is dit jaar waarschijnlijk hét kerstcadeau bij uitstek voor verwoede gamers. De Xbox 360 van Microsoft is immers al meer dan een jaar oud, en op de Playstation 3 van Sony is het in onze contreien nog wachten tot het voorjaar.

De Wii is een beetje een buitenbeentje. In tegenstelling tot zijn concurrenten Microsoft en Sony mikt Nintendo met de nieuwe spelconsole niet op het echte gamerspubliek van jongvolwassenen, maar wel op jonge kinderen, vrouwen en mensen die voor het eerst een spelconsole kopen.

Revolutionair is echter de manier van spelen op de Wii. De afstandsbediening of ,,Remote'' reageert op beweging, en de speler wordt niet verondersteld alleen maar aan wat knopjes te frutselen om te spelen maar moet zelf in beweging komen.

Of hoe gamen bijna een sport kan worden.

Een pedometer, heet het in geleerde taal. Maar stappenteller klinkt veel leuker, en zegt meteen ook wat het is: een apparaatje dat je aan je broekriem bevestigt, en dat telt hoeveel stappen je zet op een dag.

Uitgangspunt achter het product is dat we eigenlijk veel te weinig stappen. Gemiddeld zetten we zo'n zesduizend stappen per dag, eigenlijk zouden dat er tienduizend moeten zijn.

Stappentellers bestaan intussen in alle prijsklassen, in mechanische en in digitale versie. Je krijgt ze als gratis gadget bij cornflakes of bij een slaatje in McDonald's, maar je kunt ze ook kopen in de sportwinkel. Daar kosten ze van vijftien tot driehonderd euro.

Let wel: de echt goedkope en de gratis stappentellers blijken vaak onbetrouwbaar. Professor Greet Cardon van de vakgroep sport- en bewegingsleer aan de Gentse universiteit kocht er duizend a rato van één euro per stuk en testte ze uit.

Driekwart bleek onbetrouwbaar, één op de drie week zelfs meer dan 50 procent af van het aantal gemaakte stappen. Conclusie: ook hier is goedkoop vaak synoniem van miskoop.