Winkeliers zeggen bankkaart de wacht aan
Meer dan de helft van de winkeliers verkiest nu al cash geld boven elektronische betalingen. Foto: © VUM
Als het elektronisch betalen duurder wordt, verwijdert een op de drie winkeliers de terminal van de toonbank.

VAN de winkeliers die hun klanten nu de mogelijkheid bieden om elektronisch te betalen, zou 31 procent dat niet langer doen als vanaf 2008 de tarieven verhoogd worden.

Die tariefverhoging werd onlangs aangekondigd door Mastercard, de moedermaatschappij van Maestro. Het Belgische Bancontact/MrCash-systeem wordt in 2008 vervangen door het internationale Maestro-netwerk.

Vanaf dan zullen voor de winkeliers de nieuwe Maestro-tarieven gelden. De keuze voor Maestro is ingegeven door de Europese uniformisering van het betaalverkeer.

Uit een enquête onder 744 leden van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) blijkt dat het Belgische betaalverkeer in dat geval een stap terug zou doen. Niet alleen zouden heel wat winkeliers overschakelen op cash, ook zouden de zelfstandigen het elektronisch betalen ontmoedigen. Bijvoorbeeld door het gebruik van een bankkaart pas vanaf een bepaald bedrag toe te laten. Of door de kosten gedeeltelijk aan de klant door te rekenen. Dergelijke maatregelen worden door respectievelijk 55 en 54 procent overwogen.

Dat zou betekenen dat het Belgische betaalverkeer zou terugkeren naar de situatie van vóór 1998. Toen besloten de banken en de distributiesector om het elektronisch betalen te stimuleren door de bijdrage van de klant (tot dan tot 5 frank per verrichting) en de minimale transactiegrootte te laten wegvallen. Die maatregel kwam er op aandringen van de regering na een reeks bloedige overvallen op geldtransporten.

De nieuwe tarieven die Maestro in 2008 wil introduceren, liggen een stuk hoger dan de huidige tarieven die Bancontact/MrCash hanteert. Vooral de variabele vergoeding van 0,20 procent van de waarde van de aankoop ligt winkeliers zwaar op de maag.

Unizo heeft uitgerekend dat de introductie van de nieuwe tarieven bij ongewijzigd betaalgedrag de sector jaarlijks zo'n 105 miljoen euro extra zou kosten.

Op dit moment, zo blijkt uit de NSZ-enquête, biedt 85 procent van de winkeliers zijn klanten de mogelijkheid aan om elektronisch te betalen. De overige 15 procent vindt het systeem nu al te duur. Meer dan de helft heeft overigens nu al liever cash geld dan elektronische betalingen, omdat dat goedkoper zou zijn.

Christine Mattheeuws van het NSZ vreest dat een terugkeer naar meer cash geld de veiligheid van de winkeliers zou aantasten. ,,Het zou betekenen dat de winkeliers noodgedwongen een stap achteruit zetten. Dat zou heel jammer zijn. Het moet mogelijk zijn om tot een betaalbaar systeem te komen voor elektronische betalingen.''

De Belgische banken hebben het elektronisch betalen altijd sterk aangemoedigd. Wanneer de nieuwe tarieven tot een intensiever gebruik van cash geld zouden leiden, worden die inspanningen ten dele tenietgedaan. De banken zelf gaan ervan uit dat de tarieven in 2008 wel weer zullen dalen als gevolg van meer concurrentiewerking.