Metris is onderneming  van het jaar
Een gelukkige Bart Van Coppenolle steekt de trofee in de lucht die hij kreeg uit handen van premier Verhofstadt. Foto: © BDW
Metris is verkozen tot onderneming van het jaar 2006. Leuk meegenomen nu het bedrijf beursplannen heeft.

METRIS International krijgt de onderscheiding wegens zijn commerciële dynamiek, originele bedrijfsstrategie en correcte toepassing van de principes van deugdelijk bestuur. ,,Dit jonge bedrijf draagt de kiemen in zich om uit te groeien tot een belangrijke wereldspeler door zijn technologische en geografische grenzen oordeelkundig te verleggen'', aldus juryvoorzitter baron Paul Buysse, de voorzitter van Bekaert.

De verkiezing van de onderneming van het jaar is een initiatief van Ernst & Young, dat daarmee bedrijven wil belonen die qua groei, innovatie en internationale uitstraling boven de rest uitsteken. Metris voldoet aan die criteria. Het bedrijf, dat in 1995 werd opgericht, telt nu 360 medewerkers en hoopt voor dit jaar op een omzet van ten minste 60 miljoen euro. De hoofdzetel is in Leuven gevestigd. Daarnaast zijn er productievestigingen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en China. In enkele andere landen zijn er onderzoeksafdelingen of verkoopkantoren gevestigd.

Metris staat hoog aangeschreven als specialist in hoogtechnologische meettechnieken. Tot de klanten behoren grote auto- en vliegtuigbouwers, zoals Airbus, Boeing, Audi, BMW, DaimlerChrysler, Ford, Opel, Toyota, Volkswagen en Volvo. Ook makers van treinen en schepen maken gebruik van de diensten en producten van Metris. Het bedrijf is eveneens aanwezig in de Formule 1-wereld, als sponsor van Midland-Toyota en als toeleverancier aan Ferrari, McLaren en Bar Honda.

Na een achttal overnames profileert Metris zich als een aanbieder van totaaloplossingen op het gebied van meettechniek. Het biedt zowel de conventionele coördinatenmeettechniek aan als optische meetsystemen. Ook de software die nodig is om de metingen te verwerken, heeft Metris in huis, evenals de technologie om reverse engineering toe te passen (het omzetten van een fysiek voorwerp in een computermodel).

Het bedrijf hoopt de snelle groei nog dit jaar te bekronen met een beursgang. Volgens specialisten zou Metris in november of december op Euronext noteren. Metris is een van de sterparticipaties van de Gimv, die ongeveer een derde van de aandelen bezit. Het personeel en management zijn goed voor ongeveer een kwart, en de rest is in handen van Belgische en internationale institutionele partijen, waaronder KBC, Dexia, Quest for Growth en het Japanse NIF Ventures.

Metris moest het bij de verkiezing opnemen tegen kandidaten als Arinso en AS Adventure. Topman Bart Van Coppenolle van Metris kreeg de trofee gisteren uitgereikt uit handen van premier Guy Verhofstadt (VLD). Het was de twaalfde maal dat de verkiezing werd georganiseerd.

www.metris.com

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig