-  SPADEL. Fors hogere winst.
-  VDK SPAARBANK. 15 miljoen euro winst.

SPADEL. Fors hogere winst.

De groep Spadel, vooral bekend van zijn watermerken Spa, Bru en Spontin, boekte vorig jaar een winst na belastingen van 18,8 miljoen euro. Dat is ruim 62 procent meer dan de 11,6 miljoen euro uit 2002. De geconsolideerde omzet kwam uit op 254,5 miljoen euro, een stijging met 8 procent. De bedrijfswinst voor afschrijvingen klom bijna 10 procent tot 39,4 miljoen euro. De omzetgroei is volgens Spadel te danken aan innovaties bij de watermerken, de daling van de prijs van pet-flessen en de warme zomer van 2003.

(belga)

VDK SPAARBANK. 15 miljoen euro winst.

De VDK Spaarbank, die actief is in Oost- en West-Vlaanderen, boekte vorig jaar 15 miljoen euro nettowinst. In 2002 was dat nog 76 miljoen euro, maar toen was er een uitzonderlijke opbrengst van 72,8 miljoen euro uit de verkoop van de participatie in DVV Verzekeringen. Het brutobedrijfsresultaat steeg met 67 procent tot 20,3 miljoen euro.

De winststijging is te danken aan de sterke groei van de commerciële activiteiten, het hogere renteresultaat, de volgehouden kostenbeheersing, hogere beleggingsopbrengsten en een terugname van waardeverminderingen op niet-vastrentende effecten.

VDK breidde zich vorig jaar geografisch sterk uit. De spaarbank, die voordien alleen actief was in het arrondissement Gent-Eeklo, opende vestigingen in Oudenaarde, Waregem, Ename, Wetteren, Vichte en Aalst. Voor dit jaar zijn er concrete plannen voor de opening van vestigingen op zes andere locaties.

Frans Verheeke, die de leeftijdsgrens bereikt heeft, wordt als voorzitter opgevolgd door Paul Matthys, de directeur-generaal van Arcelor die al sinds 1991 bestuurder is bij VDK.