BRUSSEL - De Vlaamse bibliotheken, musea en cultuurcentra maken te weinig gebruik van internet en e-mail. Zo blijkt uit een rapport van Re-creatief Vlaanderen, dat in kaart brengt hoe de Vlaamse culturele sector informatie- en communicatiemiddelen gebruikt.

Terwijl de pc over het algemeen goed is ingeburgerd, is meer dan 40 procent van de computers in bibliotheken, musea en cultuurcentra niet surfklaar, blijkt uit de studie. Daardoor worden de mogelijkheden van internet en e-mail ook nog onderbenut. De ondervraagden waren zich wel bewust van het nut van internet en e-mail, maar gebruiken deze elektronische media vooral als promotiemiddel. "De idee van publiekswerving via het net is heel wat minder ingeburgerd", zeggen Joke Bauwens en Gert Nulens, die het rapport opstelden.

Slechts 42,6 procent van de bestudeerde bibliotheken, musea en cultuurcentra beschikt over een eigen website. De interactieve elementen die ze daarbij toepassen, zijn miniem te noemen. Er een grote interesse voor digitalisering, maar vaak wordt die door gebrek aan tijd en te kleine budgetten niet verwezenlijkt. Dat zijn meteen ook de oorzaken van een grote gebrek aan computervaardigheden en vorming.

Re-creatief Vlaanderen besluit dat e-cultuur vooralsnog geen prioriteit is binnen de culturele instellingen. "Hoewel het belang ervan niet ontkend wordt, buiten slechts heel weinig instellingen de mogelijkheden van ICT uit. Een virtuele cultuurruimte in Vlaanderen blijft bijgevolg voorlopig virtueel", luidt het.