Vogels in Nederland nestelen zich steeds vroeger
VOORBURG - Vogels in Nederland bouwen steeds eerder in het jaar hun nest. Warmere lentes en ontwikkelingen in de landbouw, waardoor het gras eerder en sneller groeit, zorgen ervoor dat de vogels ruim een week eerder broeden dan twintig jaar geleden.

Vergeleken met zijn voorouders in 1986 broedt bijvoorbeeld de pimpelmees anno 2005 gemiddeld tien dagen eerder, weet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het bureau onderzocht de effecten van het veranderende klimaat voor de natuur.

De afgelopen dertig jaar is het gemiddeld 1,5 graad Celsius warmer geworden in Nederland. Insectenetende vogels zoals de pimpelmees kunnen hierdoor eerder broeden. En het eerste kievitsei wordt nu gemiddeld twaalf dagen eerder gevonden dan rond 1900. Door het warmere weer is vroeger in het jaar voldoende voedsel voor de jongen te vinden.

Niet alleen vroege vogels

De temperatuurstijging zorgt niet alleen voor vroeger nestelende vogels. ,,Dagvlinders en reptielen lijken ook eerder in het jaar actief te worden'', aldus het CBS. Niet-inheemse dieren en planten kunnen nu ook neerstrijken in Nederland.