OOSTENDE - Op de tentoonstelling De Val van het Nieuwe Troje in Oostende hangen wellicht twee onbekende werken van Pieter Paul Rubens, zo blijkt uit onderzoek. ,,Toen we de werken vanuit Spanje naar hier haalden, was dat nog niet duidelijk. Nu heeft onderzoek van professor Werner Thomas (KULeuven) aangetoond dat het wellicht om twee werken van Rubens gaat''. Dat zegt de Oostendse schepen van Cultuur Johan Verstreken.

De expo De Val van het Nieuwe Troje : het beleg van Oostende, belicht de periode 1601-1604. Voor de expo met kaarten, geweren, schaalmodellen en schilderijen werden werken ontleend uit het Vaticaan, musea en van heel wat privé-personen.

,,De twee schilderijen zijn portretten van de aartshertogen Albrecht en Isabella die werden geschilderd in het begin van de 17de eeuw en werden ontleend bij Spaanse privé-personen die anoniem willen blijven. Er was al een vermoeden dat het om werken van Rubens ging, maar bijkomend onderzoek door een team onder leiding van professor Werner Thomas heeft aangetoond dat het met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid om werken gaat van de meester. Dat bijkomende onderzoek bracht aan het licht dat er destijds een zeer groot bedrag werd betaald voor de schilderijen'', zei Verstreken.

Bij het Rubenianum in Antwerpen kon de echtheid van de schilderijen nog niet worden bevestigd. ,,Er zijn heel wat schilderijen van dit type in omloop: ze werden vaak gekopiëerd. Een technisch onderzoek kan uitwijzen dat het doek inderdaad dateert van de 17de eeuw, maar om de hand van Rubens te herkennen is een geoefend oog nodig'', aldus Marc Vandeven, verbonden aan het Rubenianum, die de portretten nog niet had gezien.

Cultuurschepen Johan Verstreken kondigde meteen bijkomende veiligheidsmaatregelen aan in de Venetiaanse Gaanderijen op de Zeedijk waar de schilderijen nog tot 27 september hangen. ,,De beveiliging was in orde, maar er is extra waakzaamheid nu het bekend is dat het om werken gaat van Rubens. Ze werden afzonderlijk voor de expo geschat op 125.000 euro, maar we vermoeden dat het bedrag nu zal stijgen'', zei de schepen.