Nieuwe getuigenissen pleiten verdachte 9/11 vrij
HAMBURG - De Jemeniet Ramzi Binalshibh, een Al-Qaedalid in Amerikaanse hechtenis, heeft zijn ondervragers gezegd dat de Marokkaan Mounir el Motassadeq niet betrokken was bij de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten. De Amerikaanse justitie stuurde Duitse rechters een samenvatting van Binalshibhs getuigenverklaring, die voor de rechtbank in Hamburg werd voorgelezen waar El Motassadeq terechtstaat.

Gisteren begon in Hamburg een nieuw proces tegen El Motassadeq, die verdacht wordt van het geven van logistieke steun aan de daders van de aanslagen van 11 september 2001. De 30-jarige Marokkaan werd vorig jaar wegens zijn aandeel veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf, maar het Duitse federale hooggerechtshof besliste in maart dat de zaak moest worden overgedaan omdat verklaringen van terreurverdachten in Amerikaanse hechtenis - die El Motassadeq zouden kunnen vrijpleiten - op het proces niet aan bod gekomen waren.

De Amerikaanse autoriteiten weigeren, uit veiligheidsoverwegingen, de volledige verklaringen van Binalshibh en andere verdachten in Amerikaanse hechtenis vrij te geven. Tijdens het eerste proces weigerde Washington zelfs iedere medewerking, maar is daar is nu verandering in gekomen: de Duitsers krijgen nu toch samenvattingen van de getuigenverklaringen van Binalshibh en twee andere verdachten, Khalid Shaikh Mohammed en Mohammed Ould Slahi. Binalshibh zou de contactpersoon geweest zijn tussen Al-Qaeda en zijn Hamburgse terreurcel. Mohammed zou het brein achter de aanslagen zijn geweest. Slahi is een Mauritaniër die in Duitsland contacten met Al-Qaedaverdachten onderhield.

Binalshibh zegt, volgens de samenvatting, dat hijzelf en de omgekomen vliegtuigkapers Mohamed Atta, Marwan al-Shehhi en Ziad Jarrah de enige leden van de Hamburgse cel waren. Hij verklaart expliciet El Motassadeq niet op de hoogte was van de activiteiten van de Hamburgse groep.

Twijfel

De gevolgen van Binalshibhs verklaring zijn niet onmiddellijk duidelijk. Volgens rechter Ernst-Rainer Schudt moet nog bekeken moet worden wat dit voor het proces betekent. Het Amerikaanse ministerie van Justitie twijfelt in een bijvoegsel bij de samenvattingen over de getuigenverklaringen. Duitse aanklagers hebben gesuggereerd dat Binalshibh geen geloofwaardige getuige is, omdat hij mogelijk El Motassadeq wil beschermen.

De advocaten van El Motassadeq eisen dat de zaak tegen hun cliënt wordt geseponeerd. Zij vinden dat de informatie van de Amerikaanse inlichtingendiensten geen waarde heeft, omdat niet kan worden uitgesloten dat de verdachten bij hun verhoor in de VS onder onaanvaardbare druk zijn gezet of zijn gemarteld.

El Motassadeq kwam in april vrij. Hij wordt nu berecht op dezelfde aanklacht als vorig jaar: lidmaatschap van een terroristische organisatie en medeplichtigheid aan meer dan drieduizend moorden. El Motassadeq heeft bekend dat hij de collegegelden van enkele vliegtuigkapers heeft betaald. Ook heeft hij toegegeven dat hij in de kampen van Osama bin Laden in Afghanistan is geweest. Hij ondertekende verder het testament van Mohammed Atta en beheerde de bankrekening van Marwan Al-Shehhi. Volgens El Motassadeq waren zij niet meer dan vrienden en heeft hij alleen maar dingen gedaan die iedere goede moslim voor een ,,broeder'' zou doen. Voor het proces tegen Motassadeq zijn tot in januari 2005 zittingsdagen gepland.