SEOEL - Zuid-Korea heeft aangekondigd dat het land een nieuwe hoofdstad krijgt. De nieuw te bouwen hoofdstad komt centraal in het land, om Seoel te ontlasten. De bouw begint in 2007 en moet in 2030 af zijn. De stad, die nog geen naam heeft, komt in het gebied Yeongi-Kongju in de centraal-zuidelijke provincie Chungchong, op 160 km van Seoel, maakte eerste minister Lee Hai-Chan bekend.

Zuid-Korea wil met het miljardenproject het overbevolkte Seoel ontlasten en zijn economische dominantie over het land verminderen. Regeringen en overheidsadministraties gaan ten vroegste in 2012 naar de nieuwe hoofdstad beginnen verhuizen. Mogelijk gaan ook het parlement en het Hooggerechtshof er een nieuw onderkomen vinden.

Voor president Roh Moo-hyun was de verhuis van de Zuid-Koreaanse hoofdstad één van de belangrijkste doelstellingen van zijn eerste ambtstermijn. Het was ook een verkiezingsbelofte tijdens de stembusslag van 2002. Oppositiepartijen hebben tot een referendum opgeroepen en zeggen dat de plannen verder gaan dan oorspronkelijk aangekondigd.