-  Spoorbonden plannen acties
-  Amerikaanse economie groeit minder dan verwacht

Spoorbonden plannen acties

De vakbonden bij de NMBS gaan vanaf volgende week gedurende twee weken pamfletten uitdelen in sommige van de stations waar de sluiting van de loketten dreigt. Het initiatief komt van de Vlaamse afdeling van de socialistische vakbond ACOD. Maar Michel Bovy van de christelijke spoorbond zei gisteren dat zijn mensen zich waarschijnlijk zullen aansluiten bij de actie. Bij de NMBS circuleert een lijst van 41 stations waar de loketten zouden worden gesloten, of alleszins verminderd in aantal. De NMBS doet het document af als een studiedocument, terwijl de bonden volhouden dat het bedrijf al begonnen is met de eerste uitvoeringsmaatregelen. Op de lijst staan zestien Vlaamse stations waar de loketten helemaal dicht zouden gaan en vijf waar hun aantal zou worden verminderd.

(cv)

Amerikaanse economie groeit minder dan verwacht

De Amerikaanse economie is op jaarbasis in het tweede kwartaal gegroeid met 2,8 procent. Tijdens het eerste kwartaal produceerden de Verenigde Staten op jaarbasis nog 4,5 procent meer producten en diensten. De hoge olieprijs zette een domper op het vertrouwen.

De consumentenbestedingen bereikten tijdens het tweede kwartaal het laagste niveau sinds het crisisjaar 2001. Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten beliep in augustus 95,9 punten. Dat is iets minder dan de 96,7 punten die einde juli gehaald werden, maar meer dan de 94 punten waar de meeste analisten op gerekend hadden.

(reuters, bloomberg)