ANTWERPEN - De Belgische non-ferrogroep Umicore heeft over het eerste halfjaar een geconsolideerd nettoresultaat behaald van 100,7 miljoen euro. Dat is een stijging met liefst 356 procent tegenover de 28,3 miljoen euro die in het eerste semester van vorig jaar gerealiseerd werd.

Het recurrente bedrijfsresultaat lag met 162,5 miljoen euro een pak hoger dan wat analisten hadden verwacht. Umicore durft op basis van die sterke cijfers de verwachting voor de recurrente ebit voor het gehele jaar 2004 opnieuw op te trekken, van 260 à 275 miljoen euro tot 280 à 290 miljoen. Het is de tweede maal dat de winstverwachting omhooggaat. Oorspronkelijk bedroeg de raming 245 à 260 miljoen.

Umicore schrijft de forse stijging van de resultaten toe aan de overname van de PMG-activiteiten en een forse toename van de verkoop in de verschillende groepsafdelingen. Zo was er grote vraag naar kobaltmaterialen voor gebruik in mobiele telefoons en laptopcomputers. Vooral dat soort ,,nieuwe materialen'' zorgde voor een resultaatverbetering. De twee klassieke pijlers van Umicore - koper en zink - leverden slechts een derde van de opbrengsten van het bedrijf.

In april hebben Umicore en de Vlaamse overheidsdienst Ovam een convenant ondertekend voor de bodemsanering in en rond de vier Vlaamse vestigingen. Daarvoor budgetteerde het bedrijf 77 miljoen euro, maar het kon daarvoor uit aangelegde reserves putten zodat er geen impact was op de bedrijfsvoering dit jaar.

De goede halfjaarcijfers duwden de notering van het aandeel Umicore op Euronext Brussel bij de opening op vrijdag met 2,2 procent omhoog tot 55,1 euro, de hoogste koers sinds midden maart.

(jir)