BRUSSEL - De foto-ontwikkelaar Rainbow Color wordt overgenomen door de Duitse groep Cewe Color, een belangrijke concurrent van de Vlaamse fotogroep Spector. Cewe Color verhoogt naar eigen zeggen zijn Belgisch marktaandeel tot bijna 30 procent.

Rainbow Color haalt een volume van 450.000 kiekjes per jaar, goed voor een marktaandeel van 3,5 procent. De overnameprijs zal afhangen van de omzet van Rainbow in de komende drie jaar, maar zal in elk geval onder het miljoen euro liggen, aldus een woordvoerster van Cewe. Cewe Color haalde vorig jaar een groepsomzet van 416 miljoen euro, tegenover 377 miljoen voor de Wetterse groep Spector. Precieze marktaandelen voor ons land zijn niet bekend, maar zowel Spector als Cewe Color gaan ervan uit dat ze zowat 25 à 30 procent van de markt controleren.

Ze doen dat wel via andere distributiekanalen: Spector werkt via zelfstandige vakfotografen, zijn winkelketen Photo Hall en per postorder, Cewe haalt zijn bestellingen binnen via ,,branchevreemde'' kanalen. Het gaat om de winkelketens Kruidvat, Di, Delhaize, Fnac, Carrefour, Expert en Excellent. Ook de drogisterij Schlecker en de elektronicadiscounter Media Markt, twee Duitse ketens met expansieplannen in ons land, horen tot het netwerk. Via de overname van Rainbow kopen de Duitsers ook een aanleveringsnetwerk van krantenwinkels, fotografen en de winkels van Selexion.

De sector van de foto-ontwikkeling zit volop in een consolidatie. Spector maakte onlangs nog de fusie bekend van zijn postorderactiviteit met die van het Zwitserse Valora. Volgens woordvoerder Chris Van Raemdonck kan de postorderactiviteit de komende jaren nog groeien door de overstap van analoge naar digitale fotografie. Spector werkt daarnaast voort aan de expansie van zijn retail-poot Photo Hall. Volgens Van Raemdonck is er potentieel voor 100 à 110 Belgische winkels, tegenover 90 vandaag. Ook overnames sluit hij niet uit. Hij ontkent wel geruchten dat er momenteel gesproken zou worden over een overname van elektronicawinkels van de Nederlandse groep Vendex.