De financiële prestaties die Yahoo neerzet, verbleken bij die van aartsvijand Google. Dat laat zich ook op de beursvloer voelen.

De meeste kwartaalrapporten van Google laten zich zonder veel problemen als echte zegeberichten lezen. Neem bijvoorbeeld het derde kwartaal van dit jaar, het laatste waarvan Google de cijfers bekendmaakte.

In die periode van drie maanden klokte de winst af op iets meer dan 733 miljoen dollar, een stijging met 92 procent tegenover dezelfde periode van vorig jaar. De omzet klom met 70 procent tot 2,69 miljard dollar.

Die cijfers waren zelfs nog hoger dan wat Wall Street verwacht had. De winst kwam uit op 2,36 dollar per aandeel, analisten hadden gemiddeld op 2,13 dollar gerekend. Ook de omzet lag zo'n driehonderd miljoen dollar hoger dan voorspeld. Vierenveertig procent van de omzet kwam van buiten de Verenigde Staten, tegenover 39 procent vorig jaar. Vooral landen als Groot-Brittannië en Duitsland lieten een serieuze groei optekenen.

De cijfers staan in schril contrast met die van Yahoo. Dat zag zijn winst in het derde kwartaal dalen met 38 procent tot 158,5 miljoen dollar. De omzet nam ,,slechts'' met 18 procent toe tot 1,58 miljard dollar en de verwachte omzet voor het vierde kwartaal werd naar beneden herzien. Daarnaast verliest Yahoo ook meer en meer marktaandeel in de advertentiemarkt ten voordele van Google.

Ook de beleggers zijn voorlopig beter af bij Google dan bij Yahoo. Google wist dit jaar al zo'n vijftien procent bij zijn beurskoers bij te doen. Bij Yahoo ging er in 2006 dertig procent af. Gisteren kostte een aandeel Google rond de 491 dollar op de Nasdaq. Op de eerste beursdag van dit jaar was dat 435 dollar. Yahoo schommelde gisteren rond de 27 dollar, op 3 januari was dat nog 41 dollar.

Sinds zijn introductie heeft Google trouwens niets minder dan een ijzingwekkende klim gemaakt. Het bedrijf ging op 13 augustus 2004 naar de Nasdaq. Die dag sloot het aandeel op 100,33 dollar. Bij de zakenbank Goldman Sachs gaat men er overigens van uit dat 595 dollar geen onrealistisch koersdoel is voor Google.

Toch verandert ook niet alles wat Google aanraakt in goud. Vorige maand nog liet het bedrijf weten dat het zijn antwoorddienst Google Answers opdoekt. Hiermee konden internetgebruikers, tegen betaling, een antwoord krijgen op hun vragen. De vragensteller moest hiervoor gemiddeld 2 tot 200 dollar neertellen. Van dat geld ging 25 procent naar Google zelf, het overige bedrag was voor de expert die de vragen beantwoordde. Indien de internaut niet tevreden was met het antwoord, kreeg hij het betaalde bedrag teruggestort, min 50 cent die werd afgehouden voor het gebruik van de dienst. Internetgebruikers konden nog tot eind november een vraag voorleggen aan een expert van Google Answers. De laatste antwoorden worden voor het einde van het jaar meegedeeld. Alle vragen en antwoorden worden daarna gratis beschikbaar in de archieven van de dienst.