Europa maakt  betalen duurder
Geert Noels. Foto: © Photo News
De Europese financiële eenmaking dreigt de winkeliers zuur op te breken. Vanaf 2008 zou het elektronisch betaalverkeer honderd miljoen euro meer kosten.

ELEKTRONISCH betalen moet in heel Europa evenveel kosten. Met andere woorden: een Italiaan die in Helsinki afrekent, mag daarvoor niet meer aangerekend worden dan wanneer hij in Rome betaalt. Omgekeerd moeten de kosten voor een Fin in Rome dezelfde zijn als in Helsinki.

Met die gedachte in het achterhoofd heeft de Europese Unie de eengemaakte Europese betaalruimte bedacht, in het Engels Single European Payment Area (SEPA). Het elektronische betaalverkeer zou niet langer meer moeten worden georganiseerd door afzonderlijke organisaties die alleen in hun eigen land opereren, maar door internationale bedrijven die elkaar op Europese schaal beconcurreren.

Daarom hebben de Belgische banken besloten om MrCash/Bancontact in 2008 te vervangen door Maestro, het internationale systeem voor elektronisch bankieren. Op die manier zouden binnenlandse betalingen op dezelfde leest geschoeid worden als buitenlandse.

Maestro, dat eigendom is van de Amerikaanse kredietkaartonderneming Mastercard, maakte eerder deze week de tarieven bekend die vanaf 2008 gehanteerd zullen worden. Per betaling zal Maestro 5 cent vragen, plus 0,20 procent van de transactiewaarde. De ondernemersorganisatie Unizo en de distributiefederatie Fedis reageerden gisteren furieus op die tarieven. De meeste winkeliers betalen nu immers maar 6 cent per transactie, ongeacht de hoogte van het bedrag. Een simulatie van Unizo wijst uit dat de nieuwe tarieven voor de Belgische winkelbedrijven een meerkost van 105 miljoen euro met zich mee zouden brengen.

Mastercard en de bankenfederatie Febelfin betwisten die vaststelling. Ze wijzen erop dat de bekendgemaakte tarieven niet aan de winkeliers zullen worden aangerekend. Het gaat om zogenaamde interchange fees . Dat zijn behandelkosten die de banken elkaar aanrekenen voor het afwikkelen van de transactie.

,,Je mag die niet vergelijken met de tarieven die Banksys de winkeliers nu aanrekent'', zegt Corinne Raes van Mastercard. ,, Interchange fees bestaan nu nog niet in België, omdat de betalingen nu op een ander zakenmodel gebaseerd zijn. Je mag geen appels met peren vergelijken.''

Hoeveel de winkeliers vanaf 2008 in het nieuwe zakenmodel dan wel zullen moeten betalen, is volgens Mastercard en Febelfin afhankelijk van hoe de markt zich zal ontwikkelen. Omdat de markt geopend wordt, zouden er naast Banksys nieuwe organisaties actief kunnen worden. Zij zullen met lage tarieven zoveel mogelijk winkeliers proberen te lokken. De interchange fees zijn maar een van de elementen die de tarieven voor de winkeliers bepalen.

Maar Fedis gelooft daar niet veel van. ,,Als de banken bereid zijn het verschil zelf bij te passen, voor mij niet gelaten'', zegt Baudouin Velge, de gedelegeerd bestuurder van Fedis.