Energiezuinige Vlamingen inden 3,2 miljoen euro Reg-premies, maar laten ook 11 miljoen euro spaarlampenbonnen liggen.

De Vlaamse gezinnen hebben een nogal tweeslachtige houding tegenover energiezuinige investeringen.

Enerzijds hebben ze de Reg-premies (,,Reg" staat voor ,,Rationaal Energie Gebruik'') voor energiezuinige investeringen ontdekt. De verwachting is dat dit jaar het aantal aanvragen zal verdubbelen. Vorig jaar werden 12.333 premies uitgereikt voor een totaal bedrag van 1,2 miljoen euro. Eind november waren al bijna 18.500 premies aangevraagd en was al 3,4 miljoen euro uitgekeerd. Maar de verwachting is dat deze maand nog duizenden Vlaamse gezinnen een premie zullen aanvragen voor de energiezuinige investeringen die ze dit jaar hebben gedaan, stelt de directeur klantenbeheer van Eandis, David Termont. Eandis staat in 80 procent van de Vlaamse gemeenten in voor de uitbating van de distributienetten voor aardgas en stroom.

De stijgende populariteit van de Reg-premies contrasteert sterk met het beperkte succes van een andere kortingsactie voor wie energie wil besparen. Dat blijkt eveneens uit voorlopige cijfers van Eandis.

Negentig procent van de Vlaamse gezinnen in het bedieningsgebied van Eandis heeft nog altijd niets gedaan met de kortingsbon van 5 euro voor een spaarlamp. En zo laten al deze gezinnen samen met 11,2 miljoen euro een veelvoud liggen van de Reg-premies die Eandis dit jaar uitkeert.

Eandis verspreidde in mei in totaal 2,6 miljoen bonnen en stelt dat er tot nog toe 260.000 zijn ingeruild voor een spaarlamp. De hoop is dat tegen het eind van het jaar zo'n 15 procent zal ingeruild zijn. In dat geval zal nog steeds iets meer dan 11 miljoen euro aan kortingsbonnen ongebruikt zijn gebleven. In 2004 en 2005 was er ook al een spaarlampactie. Toen werden die lampen door De Post huis aan huis bezorgd. Die actie bleek ook al geen groot succes en er hing bovendien een gepeperd prijskaartje aan om al die lampen te bezorgen. De Vlaamse gezinnen zien blijkbaar meer in een echte premie dan in een kortingsbon. De meeste Reg-premies werden dit jaar aangevraagd voor de installatie van een aardgasketel, het plaatsen van superisolerende beglazing, het aanbrengen van dakisolatie, de installatie van thermostaatkranen en het plaatsen van muurisolatie.

David Termont stelt dat Eandis in de toekomst heel sterk het accent zal leggen op het aanvragen van een Reg-premie om de Vlaamse gezinnen er vertrouwd mee te maken. Eandis wordt door de Vlaamse overheid verplicht om werk te maken van energiebesparing bij gezinnen, bedrijven en openbare besturen. De voorbije jaren werd gehoopt dat de spaarlamp een vooraanstaande rol zou spelen bij het drukken van het verbruik. Eandis zal nu het geweer van schouder veranderen, besluit David Termont.