Ooit al van Schmutziger Donnerstag gehoord? Of van de Dia de la enseñada? De Walpurgisnacht? St. John's Day? Ongetwijfeld niet. Allemaal feestdagen die in slechts één van de Europese landen bekend zijn. Maar voor grote internationale marketingbedrijven is het wel handig om te weten wanneer al die specifieke feestdagen precies vallen. Want je zal maar net een landelijke marketingcampagne rondgestuurd hebben op een dag dat iedereen aan het vakantievieren is. Ook een inventarisatie van de schoolvakanties kan om die reden nuttig zijn.

Vandaar dat Swiss Post International de International Holiday Calendar ontwikkeld heeft. Tot in het kleinste detail wordt daarop aangeduid wanneer er in welke landen een officiële feestdag wordt gevierd, wanneer de schoolvakanties vallen en, indien van toepassing, welk deel van het land dan met vakantie is. De kalender bestaat in een gedrukte versie en online.

Vooral de interactieve online-kalender biedt een schat aan wetenswaardigheden. Nemen we bijvoorbeeld de willekeurige datum van 28 februari 2007. In 24 procent van Zwitserland hebben de schoolkinderen dan vrij, en in 4 procent van het land de werknemers ook. In België, Duitsland en Oostenrijk is niets aan de hand, maar in 50 procent van Nederland is er schoolvakantie. In Frankrijk is dat 54 procent, in Zweden 48 en in Noorwegen 47 procent.

Natuurlijk wil de marketeer ook weten waar er precies vakantie gevierd wordt. Even klikken en er verschijnt een landkaartje waarop de desbetreffende regio's zijn ingekleurd. Zo weet de marketeer dat hij op 29 april rustig een direct mail in Parijs kan verzenden, maar aan de Côte d'Azur geen succes zal hebben.

De website geeft bovendien de samengestelde score van de verschillende landen. Met andere woorden: hoeveel procent van Europa heeft op een bepaalde datum vakantie? Zo kan ook in één oogopslag nagegaan worden in welke maand er het meest gewerkt wordt. Dat blijkt november te zijn. In die maand wordt gedurende 17 dagen nergens in Europa vakantie gevierd. Juli is de ultieme vakantiemaand. Gedurende 19 dagen heeft meer dan 90 procent van Europa schoolvakantie.

www.swisspost.com/holidaycalendar