Mythische opnames van Dylan vrijgegeven
Foto: rr
WASHINGTON - Een van de meest beroemde opnames van de Amerikaanse zanger Bob Dylan is voortaan publiek bezit. Voor veel Dylan-fans is dat bijna heilig nieuws. De tapes dateren uit de tijd dat het legendarische icoon nog gewoon Robert Zimmerman heette, en werden in 1960 opgenomen op de flat die de toen negentienjarige Dylan deelde met zijn vriendin Bonnie Beecher. De opnames gebeurden door een jongen van vijftien, Cleve Petterson . "Er was een fles wijn en sigaretten, maar geen marihuana. Het was allemaal redelijk onschuldig", vertelde Petterson in de lokale krant Star Tribune.

Bijna vijftig jaar na datum besloot Petterson de tapes door te spelen aan de Minnesota Historical Society. "Ik betwijfel of iemand zin zou hebben ernaar te luisteren, als het niet om de stem van een beroemdheid zou gaan", zei hij nog.

De opnames, die de titel "Minnesota Party Tape" meekregen, bevatten twaalf songs, waaronder "Blues Yodel No 8", "San Francisco Bay Blues", "Johnny I Hardly Knew You" en enkele onvermijdelijke covers van zijn jeugdidool Woody Guthrie.

De opnames van de piepjonge Dylan genieten een mytische status bij fans over de hele wereld.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in