LONDEN - De Britse justitie mag acht buitenlandse terreurverdachten zonder aanklacht en zonder proces vasthouden. Dat is het gevolg van een gerechtelijke uitspraak in een zaak die aangespannen was door verdachten die voor onbepaalde tijd in hechtenis zijn genomen op grond van de antiterreurwet uit 2001.

De wet van 2001 bepaalt dat de regering buitenlanders voor onbepaalde tijd in hechtenis mag nemen als zij een gevaar voor de nationale veiligheid worden geacht en niet naar hun vaderland kunnen worden teruggestuurd. De advocaten van de verdachten tekenden beroep aan tegen een uitspraak van de Speciale Beroepscommissie voor Immigranten. Die oordeelde dat de regering redelijke gronden heeft om aan te nemen dat de betrokkenen een gevaar vormen voor de nationale veiligheid. De advocaten wezen er op dat de mannen vastzitten op grond van bewijzen die mogelijk onder foltering zijn verkregen in Amerikaanse detentiekampen als Guantanamo Bay op Cuba of de luchtmachtbasis Bagram in Afghanistan.

Het hof van Cassatie oordeelde nu dat de immigratiecommissie geen fouten heeft gemaakt en dat er geen sprake is ,,van misbruik van staatsmacht''. De advocaten noemden de uitspraak schrikwekkend en vonden dat ze aantoonde dat ,,wij juridisch en moreel in dit land volledig de weg kwijt zijn''.

De acht mannen werden samen met een inmiddels uitgewezen Marokkaan en iemand van Algerijns-Franse afkomst in december 2001 en februari 2002 opgepakt. Zij zeggen dat zij door de geheimhouding rond hun zaak niet in staat zijn zichzelf te verdedigen. Ook menen zij dat de regering de definitie van 'het onderhouden van banden met terreurorganisaties' in hun geval oneigenlijk oprekt.

Het was nog niet duidelijk of de mannen nu beroep zullen aantekenen bij het House of Lords, de hoogste Britse beroepsinstantie.